Gå vidare till innehåll

Keto diet – Din kompletta guide

Av Ivan Spoljaric 31 Jan 2023 0 kommentarer
Keto diet – Din kompletta guide - ANCI sport

Keto diet är även känt som ketogen diet är en form av hälsosam kost som har blivit allt mer populär de senaste åren. Många har upptäckt de fantastiska hälsofördelarna med en kost som fokuserar på högt fettintag och lågt kolhydratintag.

I den här guiden kommer vi att ta en närmare titt på vad en keto diet är, hur den fungerar, de många hälsofördelarna, samt tips och råd för att börja med en keto diet.

Vad är keto dieten?

Keto-dieten är en fettrik, måttligt proteinrik och kolhydratfattig diet. Tanken bakom keto-dieten är att ändra kroppens bränslekälla från att använda kolhydrater till att använda fett som bränsle.

Genom att begränsa intaget av kolhydrater och öka intaget av fett går kroppen in i ett tillstånd av ketos. I ketos börjar kroppen bryta ner fett till ketonkroppar och ketonerna används som bränsle i stället för glukos (socker) från kolhydrater.

Historian bakom keto dieten

Keto-dieten har sitt ursprung i behandlingen av epilepsi på 1920-talet. Läkare upptäckte att man kunde minska anfallen genom att begränsa kolhydrater och öka mängden fett i patientens kost. Sedan dess har keto-dieten utvecklats och använts för en rad olika medicinska ändamål, bland annat för viktminskning, för att hjälpa till med hälsoproblem som har att göra med insulinresistens och som en del av behandlingen av cancerpatienter.

Hur fungerar keto dieten

Keto-dieten består huvudsakligen av en kost med låg kolhydrathalt och hög fetthalt. Detta leder till lägre blodsocker- och insulinnivåer och kroppen börjar bränna fett som energikälla i stället för glukos. Detta kallas ketos, där kroppen bryter ner fett för att producera ketoner som används som bränsle. För att uppnå ketos måste du hålla kolhydratnivåerna mycket låga, vanligtvis omkring 20-50 g per dag.

Samtidigt måste fett- och proteinintaget ökas för att tillgodose kroppens energibehov. Det tar några dagar till några veckor att vänja sig vid denna kostförändring, men när kroppen anpassar sig till den nya kosten börjar ketoner produceras och ett ketostillstånd uppnås. Det är viktigt att notera att keto-dieten inte bara är en viktminskningsdiet utan en livsstilsförändring.

För att den nya kosten ska vara effektiv är det viktigt att följa den under en längre tid. Du måste också öka ditt vätskeintag för att kompensera för den ökade urinutsöndringen under ketos.

Det är också viktigt att få råd av en läkare eller dietist innan du börjar med en ketodiet. Detta är särskilt viktigt om du har ett medicinskt tillstånd eller tar mediciner som påverkar blodsockernivån.

Grunderna i keto dieten

Keto-dieten är en fettrik och kolhydratfattig diet som syftar till att minska kolhydratintaget och öka fettintaget. Detta ändrar kroppens energikälla från glukos till ketoner, vilket har många hälsofördelar.

Keto dietens macro-näringsfördelning

Näringsfördelningen i keto-dieten skiljer sig från näringsfördelningen i konventionella dieter, eftersom den fokuserar på att öka mängden fett och minska mängden kolhydrater. Den rekommenderade fördelningen av näringsämnen i keto-dieten är cirka 70-75 % fett, 20-25 % protein och endast 5-10 % kolhydrater.

Några livsmedel som är godkända och icke godkända inom keto diet

Det är viktigt att välja mat för en fettrik och kolhydratfattig keto-diet. Godkända fettkällor är

 • avokado
 • nötter
 • frön
 • kokosolja
 • oliver
 • kött
 • fisk
 • ägg
 • mejeriprodukter

Däremot dom livsmedlen som inte är godkända med hög halt av kolhydrater kan vara t.ex

 • bröd
 • pasta
 • ris
 • socker

Hur kan man räkna sina kolhydrater?

För att upprätthålla en låg kolhydratandel i en keto diet är det viktigt att veta exakt mängden kolhydrater i det man äter. Detta kan göras genom att läsa igenom näringsetiketter eller använda en app för att spåra sina kolhydrater. Målet är att hålla kolhydratintaget under 50 gram per dag för att upprätthålla en ketogen tillstånd.

keto diet blogg

Fördelarna med keto diet

Keto-dieten har blivit en av de mest populära dieterna de senaste åren på grund av dess många hälsofördelar. Här är några av de viktigaste fördelarna med att följa keto-dieten.

Viktminskning

En av de mest uppenbara fördelarna med keto-dieten är viktnedgång. Många människor rapporterar om en betydande viktnedgång inom en kort tidsperiod efter att ha börjat med keto-dieten. Detta beror på att keto-dieten minskar kolhydratintaget och ökar fettintaget, vilket främjar fettförbränningen i kroppen.

Förbättrad hälsa

Keto-dieten har också visat sig ha en positiv effekt på hälsan och energinivån hos många människor. En hälsosam kost med låg kolhydrathalt och hög fetthalt ger stabilare energinivåer under hela dagen och minskar också risken för hälsoproblem som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Lägre risk för hälsoproblem

En annan viktig fördel med keto-dieten är den låga risken för hälsoproblem. En kost som innehåller mycket näringsrika livsmedel och lite kolhydrater kan minska risken för allvarliga hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck.

Förbättrad hjärnfunktion

Slutligen har det visat sig att en keto-diet har en positiv effekt på hjärnans funktion. En kost med låg kolhydrathalt och hög fetthalt kan öka produktionen av ketoner, en viktig energikälla för hjärnan. Detta kan förbättra koncentrationen, minnet och den allmänna hjärnfunktionen.

keto diet blogg

Keto livsstil

Keto-dieten är inte bara en diet, det är ett sätt att leva. För att maximera och bibehålla fördelarna med keto-dieten är det viktigt att du anpassar din livsstil till dieten. Här är några saker som du bör tänka på för att lyckas med din keto-livsstil.

Keto-vänliga recept och måltider

Det är viktigt att använda goda och näringsrika recept och måltider för att följa en keto-diet. Leta på nätet eller i specialiserade kokböcker efter recept som lämpar sig för keto, eller prova något nytt i köket. Fokusera på livsmedel med hög fetthalt, medelhög proteinhalt och låg kolhydrathalt.

Träning och fysisk aktivitet med en keto diet

Fysisk aktivitet är viktigt för en hälsosam livsstil och bidrar till viktminskning och allmän hälsa. Eftersom keto-dieten ibland sänker energinivån är det viktigt att välja rätt typ av träning för att bibehålla energinivån.

Lätt motion som yoga eller promenader är bra alternativ. Rådgör alltid med din läkare innan du börjar med en ny träningsplan.

Hur man håller sig på spåret med keto dieten

Det kan vara utmanande att följa en keto diet, men det är viktigt att hålla sig på spåret för att uppnå önskade resultat. Planera dina måltider och packa med keto-vänliga snacks när du är på språng. Håll dig borta från frestelser och planera dina måltider i förväg.

Vanor för en framgångsrik keto livsstil

Det är viktigt att utveckla rätt inställning och rätt vanor för att lyckas med keto-dieten. Skapa en positiv och stödjande atmosfär och omge dig med människor som stöder dig i att nå dina mål och välja en keto livsstil. Skriv upp dina framsteg i en dagbok och markera dem.

Slutsats och annan information

Innan du bestämmer dig för att börja med en keto-diet finns det flera saker att tänka på. Först och främst är det viktigt att rådgöra med en läkare eller en kostrådgivare för att försäkra sig om att det är rätt för dig. Vissa personer, särskilt de med vissa medicinska tillstånd, kan ha svårt att följa en strikt keto-diet.

Det är också viktigt att du lär dig så mycket du kan om keto-dieten och förstår grunderna, inklusive tillåtna och förbjudna livsmedel, så att du kan fortsätta. Om du vill ha mer information och stöd kan du söka på internet efter grupper och forum för keto-diet, läsa böcker i ämnet och prata med personer som har erfarenhet av keto-diet.

Fördelarna med keto-dieten är viktnedgång, förbättrad hälsa och energinivåer, minskad risk för hälsoproblem och förbättrad hjärnfunktion.

Om keto-dieten används tillsammans med en hälsosam livsstil som inkluderar lämplig motion och fysisk aktivitet kan du förvänta dig att uppnå dina mål och förbättra din hälsa på lång sikt.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Få ett mejl när produkten är åter i lager!
this is just a warning

Choose the ID of the Quiz you want to render (automatic popup):

 • Kosttillskott #1 with ID: 29HxY7
 • Hitta rätt racket with ID: rkHz06