Gå vidare till innehåll

5 fördelar med skivstång

Av Ivan Spoljaric 11 Oct 2022 0 kommentarer
5 fördelar med skivstång
Skivstång blir allt vanligare i ett eget gym och i många fall kan det räcka med en skivstång för att utföra rätt övningar. Det finns fördelar med skivstång som vi tittar närmare på.

Vi har samlat fem fördelar med att äga träna/äga en skivstång och detta passar alla.


1. Säkert

Genom att träna med en skivstång vet man tydligt vart start och stopp är under en övning. Detta leder i sin tur att man kan utföra flera övningar på ett säkert sett och dessutom en mer koncentrerad rörelse för fokus på olika muskelgrupper.


2. Hela kroppen

Tack vare såpass stor variation av olika övningar som man kan utföra med hjälp av en skivstång finns det goda möjligheter att träna hela kroppen och kanske bäst av allt att träningen blir betydligt roligare. Det finns många övningar som man inte ens behöver viktskivor utan endast en skivstång för att utföra.


3. Explosivitet

Skivstång ger möjligheten till att träna med explosivitet och övningar med mer ryck. Explosiva övningar har blivit allt vanligare och har kommit fram till att det finns många fördelar till detta. Skivstång är det självklara valet när det gäller explosiva övningar.


4. Lyfta tungt

Vill man lyfta tungt så är oftast svaret att använda sig utav en skivstång, med en skivstång finns det stora möjligheter att lägga på flera 100kg. Med en tung skivstång kan man få till en bra balans men även fokusera på specifika muskelgrupper lättare, lyfta tungt har sina för- och nackdelar så det gäller att öka successivt och inte för tungt direkt.


5. Bygga muskler

Genom att man har möjligheten till att lyfta tungt resulterar det även till att det är lättare att bygga muskler med hjälp av en skivstång där man kan utmana sig mer och ta många övningar till det yttersta. Stor fördel med en skivstång är att man kan justera vikten genom olika viktskivor för att genomföra övningar på bästa möjliga sätt. 

Ni hittar alla skivstänger i vårt sortiment här.

 

Vanliga frågor om att träna med skivstång

Vilka är de huvudsakliga fördelarna med att träna med skivstång?

De huvudsakliga fördelarna med att träna med skivstång inkluderar att det kan hjälpa till att öka styrka och muskelmassa, förbättra kroppshållning, öka stabilitet och balans samt ge en effektiv helkroppsträning.

Hur kan skivstången hjälpa till att bygga styrka och muskler?

Skivstången kan hjälpa till att bygga styrka och muskler genom att utmana musklerna med tyngre vikter och komplexa rörelser. Genom att använda skivstången kan man träna flera muskelgrupper samtidigt och progressivt öka belastningen för att stimulera muskeluppbyggnad och styrkeökning.

Vilka muskelgrupper kan man träna effektivt med skivstången?

Med skivstången kan man träna flera muskelgrupper effektivt, inklusive benmusklerna som quadriceps och hamstrings, ryggmusklerna som ryggmuskulaturen och trapezius, bröstmusklerna som bröstet och triceps, samt axel- och armmusklerna. Skivstången kan ge en helkroppsträning.

Hur kan träning med skivstången förbättra kroppshållningen och stärka kärnmuskulaturen?

Träning med skivstången involverar stabiliserande muskler och kräver att man upprätthåller rätt kroppshållning och håller kärnmuskulaturen aktiv. Genom att träna med skivstången kan man stärka musklerna i rygg, mage och bäcken, vilket kan förbättra kroppshållningen och ge en starkare och mer stabil kropp.

Vad är fördelarna med att använda fria vikter som skivstång jämfört med maskiner?

Att använda fria vikter som skivstång ger flera fördelar jämfört med att använda maskiner. Det inkluderar att det aktiverar fler stabiliserande muskler och ger en mer funktionell träning, ger möjlighet att anpassa rörelserna efter individuella behov och ger en mer naturlig och varierad rörelse.

Hur kan skivstången bidra till att öka stabilitet och balans?

Träning med skivstången involverar att man balanserar och kontrollerar vikten, vilket kan hjälpa till att öka stabilitet och balans. Genom att träna med skivstången utvecklar man även kroppskännedom och kroppskontroll, vilket kan överföras till bättre balans i vardagen och andra fysiska aktiviteter.

Vilka säkerhetstips bör man ha i åtanke när man tränar med skivstång?

Några säkerhetstips när man tränar med skivstång inkluderar att använda rätt teknik och form, börja med lättare vikter och gradvis öka belastningen, ha rätt grepp och använda säkerhetsutrustning som stödremmar och handledsskydd vid behov.

Hur kan skivstången vara fördelaktig för både nybörjare och erfarna träningsentusiaster?

Skivstången kan vara fördelaktig för både nybörjare och erfarna träningsentusiaster eftersom den kan anpassas till olika träningsnivåer genom att justera vikterna. För nybörjare kan skivstången ge en grundläggande och funktionell träning, medan erfarna träningsentusiaster kan använda skivstången för att utmana sig själva och fortsätta utvecklas.

Finns det olika typer av skivstänger och vikter att välja mellan för olika träningsmål?

Ja, det finns olika typer av skivstänger och vikter att välja mellan för olika träningsmål och behov. Det inkluderar olika längder på skivstången, olika typer av grepp, samt viktplattor med olika vikter för att kunna anpassa träningen efter individuella mål och styrkenivåer.

Kan skivstångsträning hjälpa till att förebygga skador och förbättra rehabilitering efter skador?

Ja, skivstångsträning kan hjälpa till att förebygga skador genom att stärka muskler och ligament, förbättra kroppskontroll och koordination samt öka stabilitet och balans. Det kan också vara en effektiv del av rehabilitering efter skador genom att gradvis återuppbygga styrka och funktion.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar