Gå vidare till innehåll

Flera fördelar med gåstavar

Av Ivan Spoljaric 05 Dec 2022 0 kommentarer
Flera fördelar med gåstavar

Att använda sig utav hjälpmedel när man är ute på promenad har inom vetenskapen och studier visat sig öka kroppens aktivitet markant och kan gynna alla oavsett ålder.

Det finns olika redskap att använda sig utav när man tar en promenad, man kan ha ankel- eller vristvikter som ökar motståndet och kan öka förbränningen en aning samtidigt som man tränar upp musklerna på benen och armarna. Men det vanligaste och kanske mest effektiva redskapet är gåstavar/promenadstavar som passar alla och har flera fördelar.

Gåstavar har lite olika namn såsom:

  • Gångstavar
  • Träningsstavar
  • Promenadstavar
  • Trekkingstavar (mer anpassat för vandring i tuffare träng)
  • Teleskopstavar (justerbar längd samt ibland hopfällbara)
  • Vandingsstavar (mer anpassat för vandring i tuffare träng)

Vill man ha stavar att kunna använda på sina promenader på "vanliga" gångvägar och på lite tuffare vägar i form av skog så är det helt klart vandringsstavar och trekkingstavar som gäller, att det finns stavar med lite olika namn kan vara förvirrande men alla har samma syfte i slutändan.

Men har man som avsikt att endast gå på vanliga gångvägar så är det gångstavar/gåstavar eller träningsstavar som gäller här. Det finns stora fördelar med att använda sig av gåstavar när man är ute på promenad, även fått ett namn och kallas för stavgång eller på engelska "Nordic Walking".

Teleskop gåstavar med justerbar längd.

Det som gåstavarna gör är att man använder större delar av kroppen när man går istället för bara benen, rörelserna som skapas med gåstavarna gör att stora delar av överkroppen aktiveras, mer specifikt är det bland annat latissimus dorsi, biceps, triceps, axlar och core som aktiveras och helt plötsligt blir promenaderna mer effektiva än vanligt.

Vetenskap och forskning har visat...

att använder man sig av gåstavar vid promenader så har dessa studier visat att större delar av kroppen faktiskt aktiveras samt att promenaden blir 20-46% effektivare och kroppen förbränner mer än vid en vanlig promenad utan gåstavar. Enligt Bungyjump.se så ökar detta med hela 77%. 

Men som mycket annat när det kommer till träningsutrustning så finns det oftast lite olika modeller och varianter att välja bland, så vilka gåstavar ska du välja?

Först och främst är längden viktig och dom flesta gåstavarna som finns ute har med reglerbar längd, men köper man ett par gåstavar som inte är det så ska ett par gåstavar vara ungefär 70 procent av din kroppslängd. När man står vanligt med armarna nere ska gåstavarna nå upp till armbågen ungefär. 

Vi har gåstavar i olika fasta längder från 105 cm till 125 cm.

Något annat att tänka på är att det finns gåstavar med olika motstånd, allt från 4 till 10 kg, vilket motstånd som passar dig är bäst att testa sig fram men tipset är att börja lågt och om man planerar att ta långa promenader med sina gåstavar.

Sist men inte minst så rekommenderas det att se så gåstavarna ni köper har inbyggd fjädring och detta då det blir mer skonsamt för kroppen i långa loppet och man slipper dra på sig några onödiga skador.

Det finns i stort sett bara fördelar med gåstavar när man ska ta sig en promenad och detta passar alla oavsett ålder. När man väl inte använder sina gåstavar sedan så är det lätta att förvara.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar