Gå vidare till innehåll

Lär dig grunderna i padel - Hur man spelar padel

Av Ivan Spoljaric 24 Jan 2023 0 kommentarer
padel regler padelgrunder

Grunderna i padel

Padel är en sport som växer i popularitet i Sverige och världen över. Det är en form av tennis som spelas på en mindre bana med väggar och med lättare bollar. Padel är enkel att lära sig och kräver inte lika mycket fysisk kondition som tennis, men det finns viss grundläggande teknik och strategi som du bör lära dig för att bli en bättre spelare.

När det gäller padelutrustning, behöver du en padelracket och padelbollar. Det är också bra att ha bra skor med bra grepp för att kunna röra dig snabbt och smidigt på banan. Det är också viktigt att välja en racket som passar din spelstil och nivå.

Det finns padelracket med olika vikt och balans för att passa både nybörjare och proffs. Det finns dessutom olika materialval på racket, detta påverkar hur mycket kontroll eller kraft du har över bollen.

Det första du bör lära dig när du spelar padel är hur man håller racketen rätt. Det är viktigt med en rak handled samt tänk er att man greppar en hammare, på samma sätt ska man hålla padelracket. Detta ger dig möjlighet att slå både hårda och mjuka slag. Försök hålla en rak rygg och lätt böjda knän när du står vid grundlinjen. 

Hållning och grepp

Det första du bör lära dig när du spelar padel är hur man håller padelracket rätt. Det rätta greppet är en kombination av ett eastern grip och ett semi-western grip. Det innebär att du håller padelracket med båda händerna och att fingrarna är placerade på olika ställen på handtaget.

Detta ger dig möjlighet att slå både hårda och mjuka slag. Försök hålla en rak rygg och lätt böjda knän när du står i grundlinjen. Försök också att hålla ett öppet bröst och en stabil bas för att ge dig möjlighet att röra dig snabbt och smidigt på banan.

padelgrunder padel regler

Padelbanan

En padelbana är en rektangulär bana som är 20 meter lång och 10 meter bred. Den är avgränsad av väggar på alla fyra sidor, vanligtvis gjorda av glas eller nät. Väggarna är höga nog för att bollen inte ska kunna studsa utanför, men låga nog för att man ska kunna spela mot glasväggen. På varje kortända av banan finns en nätpost som är 1,8 meter hög. Reglerna i padel är likt reglerna i tennis.

Spelet börjar med en serve diagonalt där man byter sida efter varje serve. Varje gång bollen studsar två gånger på marken i motståndarnas halva av banan eller om motståndarens boll rör väggen, får man poäng. Matcherna består vanligtvis av tre eller fem set.

Lite unikt med padel är att man får studsa bollen en gång mot glasväggen men den studsen måste resultera i att bollen kommer över till motståndaren. 

Poängräkning

I Padel räknas poängen på samma sätt som i Tennis. Poängen räknas i 15-poängssystemet (15,30,40), där varje poäng är ett steg mot vinsten. Vinnaren är den första som når 15 poäng och har ett ledning på minst 2 poäng. Om poängen når 40-40, kallas det för tie-break där vinnaren är den första som får 7 poäng med ledning på minst 2 poäng. I en match består vanligtvis av 3 eller 5 set, där varje set vinns av den första som når 6 poäng och har ett ledning på minst 2 poäng.

Om det är ett jämnt resultat vid 5-5 i ett set, fortsätter man spela tills någon av spelarna har en ledning på 2 poäng. Poängräkningen är densamma som i singelmatcher.

padelgrunder padel regler

Slag

Det finns tre grundläggande slag i padel serve, drive och volé.

Serve är det första slaget i varje spel. Det är viktigt att ha en bra serve för att få ett bra utgångsläge i spelet för att vinna poäng. Försök att slå serve med en snabb och svårtagen boll som landar nära väggen på motståndarens sida.

Drive är det slag du använder när du vill slå en hård och lång boll. Det är ett slag som kräver mycket kraft och teknik. Försök att träffa bollen i mitten av racketen för att få bästa möjliga kraft och kontroll.

Volé är ett slag där du slår bollen i luften medan den är på väg ner. Det är ett bra slag att använda när bollen är i högt läge och man får till ett slag innan den träffar marken. Volé kräver bra timing och koordination för att träffa bollen på rätt ställe och med rätt kraft. Försök att träffa bollen tidigt och med en lätt uppåtriktad rörelse för att skicka bollen över motståndarens huvud.

Det finns många fler slag och tekniker du kan lära dig i padel, men dessa tre grundläggande slag är ett bra sätt att börja. Träna på att utföra dessa slag rätt och förbättra din timing och koordination så att du kan använda dem i spelet.

Strategi

Padel är en sport som kräver både fysisk kondition och mental strategi. Det är viktigt att ha en plan och kunna veta motståndarnas svagheter och hitta en spelstil som ska gynna och ge vinst.

Försök att spela till dina styrkor och utnyttja dina motståndares svaga punkter på padelbanan. Var också medveten om banans layout och vem som har väggen som fördel, du eller moståndaren.

Det är också viktigt att ha bra kommunikation med sin partner i dubbel. 

Sammanfattning

Padel är en rolig och utmanande sport som kan spelas av alla. Börja med att lära dig grunderna i padel genom att fokusera på rätt hållning och grepp, grundläggande slag. Som alla andra sporter gäller det att träna regelbundet och ha tålamod för att träna på spelstil som passar dig bäst.

Men det viktigaste av allt är att...Ha kul och glöm inte att njuta av spelet!

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Få ett mejl när produkten är åter i lager!
this is just a warning

Choose the ID of the Quiz you want to render (automatic popup):

  • Kosttillskott #1 with ID: 29HxY7
  • Hitta rätt racket with ID: rkHz06

Choose the ID of the Quiz you want to render (chat button):

  • Kosttillskott #1 with ID: 29HxY7
  • Hitta rätt racket with ID: rkHz06

Choose the ID of the Quiz you want to render (link popup, external link popup, email link popup):

  • Kosttillskott #1
    #quiz-29HxY7 (internal) or https://ancisport.se/#quiz-29HxY7 (external, email)
  • Hitta rätt racket
    #quiz-rkHz06 (internal) or https://ancisport.se/#quiz-rkHz06 (external, email)