Gå vidare till innehåll

Vad är anaerob träning?

Av Ivan Spoljaric 24 Mar 2023 0 kommentarer
Vad är anaerob träning?

Motion är en viktig del av en hälsosam livsstil. Det finns flera olika typer av träning som kan bidra till att förbättra konditionen och muskelstyrkan. En av dem är Anaerobic träning. Men vad är anaerob träning? Hur kan anaerob träning förbättra idrottsprestationen? Vilka är fördelarna och riskerna med anaerob träning?

Vad är anaerob träning?

Anaerob träning är en typ av träning som utförs med hög intensitet och under kort tid. Detta innebär att kroppen arbetar utan att använda tillräckliga mängder syre för att producera energi, vilket är vad som sker vid aerob träning. Vid anaerob träning bryts glykogen (energi från kolhydrater) ner utan användning av syre. Detta resulterar i produktion av mjölksyra, vilket orsakar trötthet och muskelömhet. Det finns en mängd olika övningar till anaerob träning och ni kan hitta några av dom här.

Hur fungerar anaerob träning?

Anaerob träning ökar kroppens förmåga att producera energi utan användning av syre. När glykogen bryts ner under högintensiv träning bildas mjölksyra som lagras i musklerna. Detta orsakar trötthet och muskelömhet, vilket leder till ökad muskeluthållighet och styrka. Kroppen anpassar sig till sådan träning genom att öka produktionen av ATP (adenosintrifosfat), kroppens huvudsakliga energikälla.

Fördelar med anaerob träning

Anaerob träning har många fördelar för kroppen. Några av dessa är:

 • Ökad styrka: Anaerob träning hjälper till att öka muskelmassan och styrkan genom att stimulera tillväxten av muskelceller.
 • Förbättrad uthållighet: anaerob träning förbättrar uthålligheten genom att öka kroppens förmåga att bearbeta mjölksyra och muskeluthålligheten.
 • Ökad explosiv kraft: Denna typ av träning bidrar också till att öka explosiv kraft och är användbar för idrottare som behöver utföra snabba och explosiva rörelser.
 • Bättre ämnesomsättning: anaerob träning kan öka ämnesomsättningen och förbränna mer kalorier och fett.
 • Förbättrad kognitiv funktion: Studier har visat att anaerob träning kan bidra till att förbättra den kognitiva funktionen och hjärnans hälsa.

Vad är anaerob träning?

Risker med anaerob träning

Som med all annan träning finns det risk för skador och hälsoproblem. Några av de vanligaste riskerna med anaerob träning är:

 • Skador: Anaerob träning innebär hög intensitet, tunga belastningar och explosiva rörelser, vilket kan öka risken för skador som muskelavbrott, stukningar och ledproblem.
 • Ökad hjärtbelastning: Anaerob träning ökar belastningen på hjärtat och kan öka risken för hjärtsjukdomar hos personer med underliggande sjukdomar.
 • Ökad trötthet: anaerob träning kan leda till att mjölksyra byggs upp i musklerna, vilket leder till trötthet och illamående.

Vilka övningar är bra för anaerob träning?

Det finns olika övningar som lämpar sig för anaerob träning, t.ex.

 • Aeroba övningar med hög intensitet, t.ex. snabba intervaller, plyometriska övningar och trappträning.
 • Styrke- och uthållighetsträning med tunga vikter, hög intensitet och korta viloperioder.
 • Explosiva rörelser som hopp, sprintar och snabba kast.

Kan alla göra anaerob träning?

Ja, de flesta människor kan utöva anaerob träning, men det är viktigt att ta hänsyn till hälsorisker och personliga begränsningar. Personer med hjärtsjukdomar, högt blodtryck, diabetes eller andra hälsoproblem bör rådgöra med sin läkare innan de börjar med anaerob träning.

Vanliga misstag att undvika vid anaerob träning

Några av dom vanligaste misstagen man ska undvika vid anaerob träning:

 • ÖverträningÖverdrivenhögintensiv träning kan leda till skador ochtrötthet.
 • Felaktig teknikOmduanvänderfelaktigteknik kanduöka risken för skador och minska effektivitetenidin träning.
 • Otillräcklig återhämtningOmduintegerdinkropptillräckligt medåterhämtningstidkanduöka risken för skador och minskaresultaten av din träning.

Anaerobic träning är en effektiv träningsform för att öka styrka, muskelmassa och explosiv kraft. Det är dock viktigt att komma ihåg att det också finns risker för skador och hälsoproblem. Därför är det viktigt att träna på ett ansvarsfullt sätt och rådgöra med en läkare innan man börjar med anaerob träning, särskilt om man har underliggande hälsoproblem.

Med rätt teknik, rätt utrustning och rätt planering kan anaerob träning vara en fördelaktig del av din träningsrutin. För bästa resultat, kom ihåg att variera din träning, öka intensiteten gradvis och ge kroppen tillräckligt med tid för återhämtning.

Vanliga frågor om anaerob träning

Kan anaerob träning hjälpa till att minska kroppsfett?

Ja, anaerob träning kan öka ämnesomsättningen och hjälpa till att bränna mer fett och kalorier, vilket kan leda till minskad kroppsfettprocent.

Är det bättre att träna anaerobt eller aerobt för att bränna fett?

Både anaerob och aerob träning kan hjälpa till att bränna fett och kalorier. Det beror på dina träningsmål och preferenser. Anaerob träning fokuserar på högintensiva övningar och styrketräning som kan öka muskelmassan och därmed öka ämnesomsättningen även i vila.

Kan äldre personer göra anaerob träning?

Ja, äldre personer kan göra anaerob träning, men det är viktigt att tänka på hälsorisker och individuella begränsningar. Det är bäst att rådfråga en läkare innan du påbörjar anaerob träning som äldre och anpassa träningen efter individuella förutsättningar och hälsotillstånd.

Vilken typ av utrustning behöver jag för att göra anaerob träning?

Du kan använda en rad olika utrustningar för att göra anaerob träning, inklusive fria vikter, maskiner, kettlebells och medicinbollar. Valet av utrustning beror på dina mål och preferenser. Börja med grundläggande övningar som används i anaerob träning, såsom knäböj, marklyft och bänkpress, och gradvis utforska olika träningsredskap när du blir mer bekant med träningen.

Här kan ni läsa om dom senaste trenderna inom träning och fitness.

Dom 5 bästa och mest populära träningsapparna för hemmaträning.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar