Gå vidare till innehåll

Varför använda handledsstöd när man tränar?

Av Ivan Spoljaric 12 Apr 2023 0 kommentarer
Varför använda handledsstöd när man tränar?

Att använda handledsstöd är en kontroversiell fråga inom fitnessvärlden. Vissa tränare tror att det är en nödvändighet för att förhindra skador, medan andra anser att det begränsar rörelsefriheten och kan leda till svaghet i handleden på sikt. Så vad är sant? Ska man använda handledsstöd när man tränar? I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på varför man skulle vilja använda handledsstöd och hur man kan använda det på rätt sätt för att undvika skador.

Varför använda handledsstöd?

Skyddar mot skador

Våra handleder är en av dom vanligare lederna på vår kropp som drabbas av skador inom fitnessvärlden, speciellt när man tränar med tunga vikter. Användning av handledsstöd kan minska risken för skador genom att stabilisera handleden och minska rörelseomfånget. Detta kan också hjälpa till att förhindra överansträngning och minskad styrka i handlederna.

Förbättrar prestanda

Genom att använda handledsstöd kan man förbättra prestanda genom att öka greppstyrkan och minska slitage på musklerna i underarmen. Handledsstöd kan ge möjligheten till att öka den totala lyftkapaciteten och minska trötthet under långa träningspass.

Ökar träningstid

Handledsstöd kan också öka träningstiden genom att minska trötthet och skador i handlederna. Tack vare handledsstöd har man möjligheten till att träna hårdare och utan att behöva avbryta träningen på grund av smärta eller trötthet.

Hur använder man handledsstöd på rätt sätt?

Välj rätt typ av handledsstöd

Det finns olika typer av handledsstöd, från handledsremmar till handledsstöd med extra vaddering. Valet av handledsstöd beror på träningstyp och personliga preferenser. Det är viktigt att välja rätt typ av handledsstöd som passar ens träningsbehov.

Använd handledsstöd vid behov

Handledsstöd är till för att användas vid behov, inte som en permanent lösning. Om man märker att man har svårt att lyfta tunga vikter på grund av handledsvaghet eller smärta, kan man använda handledsstöd för att hjälpa till att stärka handlederna och förbättra tekniken.

Använd handledsstöd korrekt

Det är viktigt att använda handledsstöd på rätt sätt för att undvika skador. Handledsstöd bör placeras rätt på handleden, inte för tätt eller för löst. Man ska också undvika att luta sig för mycket på handledsstödet, eftersom det kan minska effektiviteten.

Träna handleder utan handledsstöd

Handledsstöd bör inte användas under varje träningspass. Det är också viktigt att träna handleder utan handledsstöd för att undvika att bli för beroende av det. Träning av handleder utan handledsstöd kan hjälpa till att stärka handlederna och öka rörligheten.

Använd handledsstöd vid specifika övningar

Handledsstöd kan vara särskilt användbart vid vissa övningar, såsom tunga marklyft och pull-ups. Vid dessa övningar utsätts handlederna för höga belastningar och riskerar att skadas. Att använda handledsstöd kan hjälpa till att stabilisera handlederna och skydda dem mot skador.

Konsultera med en tränare eller sjukgymnast

Det är alltid en bra idé att konsultera en tränare eller sjukgymnast innan man börjar använda handledsstöd. De kan hjälpa till att bestämma om användningen av handledsstöd är lämplig för ens specifika träningsbehov och ge råd om hur man använder dem på rätt sätt.

 

Sammanfattning

Handledsstöd kan vara en användbar träningsaccessoar för att minska risken för skador, förbättra prestanda och öka träningstiden. Det är dock viktigt att använda handledsstöd på rätt sätt och inte bli för beroende av det. Att träna handleder utan handledsstöd är också viktigt för att stärka handlederna och öka rörligheten.

Vanliga frågor och svar

Vilken typ av handledsstöd är bäst?

Svar: Valet av handledsstöd beror på personliga preferenser och träningsbehov. Det finns handledsremmar, handledsstöd med extra vaddering och handledsskydd. Konsultera en tränare eller sjukgymnast för att få råd om vilken typ som är bäst för dig.

Hur vet jag om jag behöver handledsstöd?

Svar: Om du upplever smärta eller trötthet i handlederna under träning kan handledsstöd vara användbart för att minska risken för skador och öka prestandan. Konsultera en tränare eller sjukgymnast för att avgöra om det är lämpligt för dig.

Hur använder jag handledsstöd på rätt sätt?

Svar: Handledsstöd ska placeras rätt på handleden, inte för tätt eller för löst. Undvik att luta dig för mycket på handledsstödet, eftersom det kan minska effektiviteten. Använd handledsstöd vid behov och träna handleder utan handledsstöd för att undvika att bli för beroende av det.

Kan jag träna handleder utan handledsstöd?

Svar: Ja, det är viktigt att träna handleder utan handledsstöd för att undvika att bli för beroende av det. Träning av handleder utan handledsstöd kan hjälpa till att stärka handlederna och öka rörligheten.

Vilka övningar kan handledsstöd vara användbart för?

Svar: Handledsstöd kan vara särskilt användbart vid tunga marklyft, pull-ups och andra övningar där handlederna utsätts för höga belastningar och riskerar att skadas. Vid dessa övningar kan användningen av handledsstöd hjälpa till att stabilisera handlederna och skydda dem mot skador.

Slutsats

Handledsstöd kan vara en användbar träningsaccessoar för att minska risken för skador och förbättra prestanda, men det är viktigt att använda handledsstöd på rätt sätt och inte bli för beroende av det. Träning av handleder utan handledsstöd är också viktigt för att stärka handlederna och öka rörligheten. Konsultera en tränare eller sjukgymnast för att få råd om vilken typ av handledsstöd som passar bäst för dina träningsbehov.

Läs våra 5 tips för att bygga muskler

Läs om träningsrutiner för att bygga muskler

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar