Gå vidare till innehåll

Äta innan träning

Av Ivan Spoljaric 01 Dec 2023 0 kommentarer
Äta innan träning

Här har vi en djupgående guide om pre-träningsnäring. I detta inlägg kommer vi att utforska allt du behöver veta om vad du ska äta före ett träningspass för att maximera din prestation och förbättra återhämtningen.

Innehåll

Inledning till Pre-Träningsnäring

Att förstå vad kroppen behöver innan ett träningspass är avgörande för att uppnå optimal prestation och hälsa. Här går vi igenom de viktigaste aspekterna av pre-träningsnäring, från makronäringsämnen till vätskeintag.

Vad ska man äta innan träning?

Din pre-träningsmåltid ska fokusera på att ge dig den energi och näring som krävs för att maximera din prestation under träningen.

Kolhydrater före träning

Kolhydrater är huvudkällan till energi för din kropp. De bryts ned till glukos, som sedan används av musklerna som bränsle. Exempel på bra kolhydratkällor före träning inkluderar:

 • Fullkornsbröd
 • Brun ris
 • Havregryn
 • Frukt, som bananer eller äpplen

Protein före träning

Protein är nödvändigt för att reparera och bygga upp muskler. Det hjälper till att förhindra muskelnedbrytning under träning. Några proteinrika matval för pre-träningsmåltider är:

 • Magert kött, som kyckling eller kalkon
 • Fisk, som lax eller tonfisk
 • Vegetariska alternativ som tofu eller linser
 • Mejeriprodukter som grekisk yoghurt eller keso

Fett före träning

Medan fett är en viktig del av en balanserad kost, bör de konsumeras i måttliga mängder före träning eftersom de tar längre tid att smälta. Bra fettkällor inkluderar:

 • Avokado
 • Nötter och frön
 • Olivolja

Pre-träningsmåltid: En detaljerad titt

En idealisk pre-träningsmåltid bör innehålla en blandning av kolhydrater och protein, med en liten mängd fett. Måltiden bör ätas 2-3 timmar före träning för att ge tid för matsmältning. Exempel på en balanserad pre-träningsmåltid inkluderar:

 • En skål med havregryn toppad med skivad banan och en skvätt mjölk
 • En smörgås med magert kött och sallad på fullkornsbröd
 • En smoothie med proteinpulver, frysta bär, och en handfull spenat

Bränsle inför träning: Snacks och snabb energi

Om du behöver något snabbt och lätt precis innan träningen, är pre-träningsnacks ett utmärkt alternativ. Dessa bör ätas 30-60 minuter innan träningen. Några exempel är:

 • En energibar med lågt sockerinnehåll
 • En frukt, som en banan eller ett äpple
 • En liten portion nötter eller torkad frukt

Vätskeintag före träning

Hydrering är lika viktig som fast föda. Drick vatten regelbundet under dagen och se till att du är välhydrerad innan du börjar träna. Ett par glas vatten en timme före träningen är en bra riktlinje.

Näringstiming för träning

Timing är avgörande när det gäller pre-träningsnäring. En större måltid bör ätas 2-3 timmar före träning, medan ett mindre snack kan ätas 30-60 minuter innan. Detta ger din kropp tillräckligt med tid att smälta maten och använda den som energi.

Att äta rätt före ett träningspass är viktigt för att maximera din prestation och förbättra återhämtningen. Genom att fokusera på en balans av kolhydrater, proteiner och fett, tillsammans med god hydrering och korrekt timing, kan du förse din kropp med allt den behöver för att prestera på bästa sätt.

Kom ihåg att lyssna på din kropp och justera ditt intag baserat på dina personliga behov och träningsintensitet.

Vanliga frågor om vad du bör äta före träning

Vad bör jag äta före träning för att få bästa resultat?

En balanserad måltid eller snacks som innehåller kolhydrater, proteiner och hälsosamma fetter kan hjälpa dig att få bästa resultat före träning. Det är viktigt att anpassa ditt intag efter dina träningsmål och personliga preferenser.

Hur lång tid före träning bör jag äta min måltid eller snacks?

Det är bäst att äta en måltid eller snacks 1-3 timmar före träning för att ge kroppen tillräckligt med tid att smälta maten och omvandla den till energi.

Är kolhydrater viktiga före träning, och i så fall, vilka?

Ja, kolhydrater är viktiga före träning eftersom de är kroppens främsta energikälla. Du kan välja kolhydrater med lågt till medelhögt glykemiskt index, som fullkornsprodukter, frukt och grönsaker.

Ska jag äta protein innan träning, och i så fall, vilken typ?

Protein kan vara fördelaktigt före träning, särskilt om du tränar med vikter eller styrketräning. Magert protein som kyckling, fisk eller vegetabiliska källor som bönor och tofu är bra val.

Kan jag träna på fastande mage, eller är det bäst att äta något före?

Det är möjligt att träna på fastande mage, men det beror på dina mål och personliga preferenser. Vissa människor föredrar att äta något före träning för att få energi och förbättra prestanda.

Vilka livsmedel är bra att undvika före träning för att undvika obehag?

Undvik fettrika och fiberrika livsmedel som kan vara svåra att smälta före träning. Starka kryddor och stora portioner kan också orsaka obehag.

Hur påverkar dryck och vätskeintag min träning om jag dricker innan?

Att vara välhydrerad är viktigt före träning för att undvika vätskebrist. Drick tillräckligt med vatten eller en sportdryck beroende på träningsintensitet och svettning.

Finns det specifika kosttillskott som är bra att ta före träning?

Vissa kosttillskott som kreatin eller beta-alanin kan vara fördelaktiga före träning, beroende på dina mål och träningsprogram. Det är bäst att konsultera med en hälsospecialist innan du tar kosttillskott.

Vilka är de bästa pre-workout-snacksen för energi och uthållighet?

Pre-workout-snacks som innehåller kolhydrater och protein är bra för energi och uthållighet. Exempel inkluderar en banan med jordnötssmör eller grekisk yoghurt med bär.

Hur anpassar jag mina kostvanor före träning beroende på mitt träningsmål?

Dina kostvanor före träning bör anpassas till dina mål, oavsett om det är viktminskning, muskeluppbyggnad eller förbättrad prestation. En dietist eller träningscoach kan hjälpa dig att skapa en anpassad plan.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar