Gå vidare till innehåll

Fördelarna med hopprep

Av Ivan Spoljaric 28 Nov 2022 0 kommentarer
Fördelarna med hopprep

Att träna med något så enkelt som ett hopprep har många fördelar och kan utföras av dom flesta, vilka är då fördelarna med ett hopprep?

Genom att göra något så relativt enkelt som att hoppa hopprep tränar man hela kroppen samtidigt som det är ett träningsmoment som har låg skaderisk. Det finns många fördelar med att hoppa hopprep förutom att man tränar hela kroppen så får även hjärnan träna lite med koordinationen och samtidigt som man får träna upp balansen rätt så omedvetet.

Är det en regnig dag och man vill få till sin promenad men ingen lust att gå i just regnet så är hopprep ett bra sätt att ersätta promenaden. Med hopprep tränar man konditionen och det går snabbt att få upp pulsen och samtidigt som man hoppar får man en hög förbränning, populär och alldeles utmärkt konditionsträning fastän man står på en och samma plats.

 

Perfekt att använda hopprepet både hemma, på gymmet eller varför inte på jobbet på sin lunchrast eller om man är på resande fot och har lite tid över på hotellrummet för att få upp flåset innan man ska hoppa in i duschen.

  Några av fördelarna med hopprep som kan gynna alla är:

 1. Ökad uthållighet
 2. Stärker ben och fötter
 3. Låg skaderisk
 4. Utmärkt konditionsträning
 5. Tränar koordinationen
 6. Tränar upp balansen
 7. Tar lite plats

Detta är bara några och det finns garanterat betydligt fler. Äger man inte ett hopprep idag kan man alltid börja med ett vanligt rep eller ett lite tjockare snöre för att se om att hoppa just hopprep är något för dig. 

Så länge man har en plan yta att hoppa på kan träningen utföras egentligen varsom helst. 

Konditionsträning är ett måste om man vill få fart på sin fettförbränning och hopprep har hamnat lite i skymundan gällande detta fastän detta är ett utmärkt sätt att få upp flåset på. Man förbränner ungefär 8-10 kalorier i minuten om man hoppar en längre period, på 10 minuter kan man ha förbränt redan 100 kalorier. 

Hur vet jag rätt längd på hopprepet?

Hopprep kan finnas i olika längder men mest populära är att ha ett hopprep som är justerbar i längd. Om du ställer dig i mitten av hopprepet och drar upp handtagen, då ska handtagen till strax under armhålan för att vara en optimal längd. Ska man köpa sig ett hopprep så är rekommendationen att satsa på ett justerbart hopprep så man får till rätt längd.

Här kan ni hitta våra hopprep.

Hoppteknik och övningar

Förutom att endast hoppa jämfota med ett hopprep så finns det lite olika övningar samt hopptekniker man ge sig på när man börjar känna sig bekväm med sina "vanliga" hopp.

 • Jogga på samma ställe - långsamt joggingpass med på samma ställe och med ett hopprep.
 • Höga knän - Ett välkänt träningsmoment med höga knän, passar perfekt med hopprep också.
 • På ett ben - att hoppa på endast ett ben i olika tempon är utmärkt för koordinationen och balansen
 • Krysshopp - när man känner sig mer säker och kan börja korsa armar varannat hopp eller när man själv vill.
 • Skidåkninghopp - växelvis flytta fötterna fram och bak, som att åka längdskidor.
Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar