Gå vidare till innehåll

Bästa tipsen för att hantera en IBS mage

Av Ivan Spoljaric 23 May 2023 0 kommentarer
Bästa tipsen för att hantera en IBS mage

Tips mot IBS mage

IBS, eller Irritabel tarm syndrom, är en vanligt förekommande sjukdom som påverkar tarmarna. Medan tillståndet är långvarigt och det för närvarande inte finns någon botande behandling, finns det flera sätt att hantera dess symtom och förbättra livskvaliteten för dem som lider av IBS. Den här artikeln kommer att ge dig de bästa tipsen och teknikerna för att kontrollera och hantera din IBS.

Vad är IBS och vad är orsakerna?

IBS är ett funktionellt gastrointestinalt syndrom som karaktäriseras av återkommande buksmärta, obehag, uppblåsthet och förändrade avföringsvanor. Förståelsen av vad som orsakar IBS har utvecklats över tid och nu tror forskare att det beror på en kombination av faktorer, inklusive genetik, tidigare gastrointestinala infektioner, förändringar i tarmfloran, och hjärntarm-axeln. Du kan läsa mer om IBS och dess orsaker på 1177.se.

Vanliga IBS-symtom

Symtom på IBS kan variera mycket mellan individer, men inkluderar ofta kramper, buksmärta, uppblåsthet, gaser och förändrade avföringsvanor såsom diarré, förstoppning eller båda. Andra symtom kan inkludera trötthet, illamående och en känsla av att tarmen inte töms helt.

Hur diagnostiseras IBS?

Diagnos av IBS baseras vanligtvis på en persons symtom och uteslutning av andra gastrointestinala sjukdomar. Läkare använder ofta Rom IV-kriterierna, vilka är en uppsättning diagnostiska kriterier som utvecklats av internationella experter inom funktionella gastrointestinala störningar. Enligt dessa kriterier definieras IBS av förekomsten av buksmärta minst en dag i veckan under de senaste tre månaderna som är associerad med två eller fler av följande kriterier: förbättras med avföring, associerat med en förändring i frekvensen av avföring, eller associerat med en förändring i form (utseende) av avföring.

Bästa tipsen för att hantera en IBS mage

Är IBS en livslång sjukdom, eller kan den botas helt?

IBS är en kronisk sjukdom, vilket innebär att den varar under en lång tid, ibland livet ut. Det finns dock många strategier och behandlingar tillgängliga som kan hjälpa till att hantera symtomen och förbättra livskvalit

eten.

Livsstilsförändringar som kan hjälpa till att hantera IBS-symtom

Det finns flera livsstilsförändringar som kan hjälpa till att lindra symtomen på IBS. Dessa inkluderar förändringar i kost och motion, stresshantering, och tillräckligt med sömn. En balanserad kost rik på fiber kan hjälpa till att reglera avföringsvanor, medan regelbunden fysisk aktivitet kan minska spänningar och förbättra välbefinnandet. Stresshanteringstekniker, såsom meditation eller yoga, kan också vara användbara eftersom stress kan förvärra IBS-symtom.

Effektiva behandlingar för IBS

Behandlingen för IBS fokuserar främst på att lindra symtom. Detta kan inkludera kostförändringar, såsom att följa en låg-FODMAP-diet, livsstilsförändringar och medicinering. Det finns också kosttillskott tillgängliga som kan hjälpa till att hantera symtomen på IBS. Till exempel, Pureness Mjölksyrabakterier Lactospore & Boulardii och Better You Järn är två kosttillskott som rekommenderas för att lindra IBS-symtom.

Kost och näring för IBS

När det gäller kosten finns det flera livsmedel och drycker som personer med IBS bör försöka undvika. Dessa kan inkludera fet mat, koffein, alkohol, och livsmedel rika på FODMAPs (Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider Och Polyoler). Att följa en låg-FODMAP-diet kan hjälpa till att lindra symtomen på IBS för vissa personer.

Stress och IBS

Stress har en betydande inverkan på IBS. Stress kan förvärra symtomen och skapa en ond cirkel, där IBS-symtom i sin tur leder till ökad stress. Hantering av stress genom tekniker som avslappningsterapi, mindfulness, meditation och fysisk aktivitet kan vara en viktig del av hanteringen av IBS.

Slutsats

IBS är en utmanande sjukdom att hantera, men genom att göra livsstilsförändringar, övervaka kosten, använda kosttillskott, och lära sig hantera stress, kan du få kontroll över dina symtom och förbättra din livskvalitet. Om du tror att du har IBS, tala med din läkare eller en gastroenterolog för att få en korrekt diagnos och behandlingsplan. Mer information om IBS finns tillgängligt på Capio.se

Vanliga frågor och svar

Vad är IBS och vad är orsakerna?

IBS är ett funktionellt gastrointestinalt syndrom som karaktäriseras av återkommande buksmärta, obehag, uppblåsthet och förändrade avföringsvanor. Forskare tror att IBS beror på en kombination av faktorer, inklusive genetik, tidigare gastrointestinala infektioner, förändringar i tarmfloran och hjärntarm-axeln.

Vanliga IBS-symtom

Vanliga IBS-symtom inkluderar kramper, buksmärta, uppblåsthet, gaser och förändrade avföringsvanor såsom diarré, förstoppning eller båda. Andra symtom kan inkludera trötthet, illamående och en känsla av att tarmen inte töms helt.

Hur diagnostiseras IBS?

Diagnos av IBS baseras vanligtvis på en persons symtom och uteslutning av andra gastrointestinala sjukdomar. Läkare använder ofta Rom IV-kriterierna för diagnos, vilka är en uppsättning diagnostiska kriterier utvecklade av internationella experter inom funktionella gastrointestinala störningar.

Är IBS en livslång sjukdom, eller kan den botas helt?

IBS är en kronisk sjukdom, vilket innebär att den varar under en lång tid, ibland livet ut. Det finns dock behandlingar och strategier tillgängliga för att hantera symtomen och förbättra livskvaliteten för personer med IBS.

Livsstilsförändringar som kan hjälpa till att hantera IBS-symtom

Det finns flera livsstilsförändringar som kan hjälpa till att lindra symtomen på IBS, inklusive kostförändringar, regelbunden motion, stresshantering och tillräckligt med sömn.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Få ett mejl när produkten är åter i lager!
this is just a warning

Choose the ID of the Quiz you want to render (automatic popup):

  • Kosttillskott #1 with ID: 29HxY7
  • Hitta rätt racket with ID: rkHz06