Gå vidare till innehåll

Frisk personal leder till bättre lönsamhet

Av Ivan Spoljaric 27 Mar 2023 0 kommentarer
Frisk personal leder till bättre lönsamhet

Att ha friska och aktiva medarbetare är viktigt för att uppnå organisationens mål. Friska medarbetare är produktiva, engagerade och motiverade. Detta ökar företagets lönsamhet.

Vad är hälsa och välbefinnande?

Innan vi tittar på hur hälsa och välbefinnande påverkar företagens lönsamhet är det viktigt att definiera vad hälsa och välbefinnande är. Hälsa kan definieras som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Välbefinnande är en känsla av tillfredsställelse och lycka.

Hälsosamma medarbetare är mer produktiva

Hälsosamma medarbetare har högre produktivitet jämfört med medarbetare som lider av hälsoproblem. När medarbetare mår bra, kan de fokusera på sitt arbete och presterar bättre. De är mer engagerade och motiverade att utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt. Därför kan investeringar i hälsa och välbefinnande för medarbetare leda till högre produktivitet och lönsamhet.

Mindre sjukfrånvaro

Friska medarbetare har mindre sjukfrånvaro än de som lider av hälsoproblem. Sjukfrånvaro kan ha negativ påverkan på företagets produktivitet och lönsamhet. Medarbetare som är sjukskrivna måste ersättas, vilket kan innebära extra kostnader för företaget. Om företaget har hög sjukfrånvaro kan det också leda till större arbetsbelastning för de kvarvarande medarbetarna. Genom att investera i hälsa och välbefinnande för medarbetarna kan företaget minska sjukfrånvaron och öka lönsamheten.

Positivt företagsklimat

Hälsosamma medarbetare bidrar också till ett positivt företagsklimat. När medarbetarna mår bra och trivs på arbetsplatsen är det lättare för dem att samarbeta och arbeta tillsammans mot gemensamma mål. Ett positivt företagsklimat kan också leda till minskad personalomsättning, vilket i sin tur kan minska kostnaderna för rekrytering och utbildning av nya medarbetare.

Företagshälsa

Investeringar i företagshälsa kan vara kostsamma, men det finns många olika sätt och tjänster att välja mellan, så det finns något för alla budgetar. Ett populärt och bra exempel är att erbjuda ett eget gym, bygga ett gym för företaget och på så sätt gynna och fokusera på medarbetarnas hälsa. Företag kan också välja att samarbeta med hälsoföretag eller vårdcentraler för att erbjuda sina medarbetare rabatterade tjänster.

Det är viktigt att notera att företagshälsa inte bara handlar om att minska sjukfrånvaron. Det kan också bidra till en ökad moral bland medarbetarna och en ökad känsla av tillhörighet till företaget. Medarbetare som känner att företaget bryr sig om deras hälsa och välbefinnande är mer benägna att stanna kvar i företaget och arbeta hårdare.

Det finns 4 bra sätt att förbättra personalhälsan bland annat:

 1. Bra start på dagen - varje dag -
  Börja dagen på bästa möjliga sätt och oftast är det med mat i magen, en frukost ger energi och fokus, erbjuda detta gratis frukost kan vara en investering som lönar sig i längden.
 2. Uppmuntra och underlätta till mer motion -
  Att ha lite interna tävlingar eller uppmuntra varandra att uppnå olika mål såsom 10.000 steg om dagen eller stå upp 30 minuter om dagen. Bygga ett gym för alla anställda och köra träningspass tillsammans, finns många bra kombinationer.
 3. Minska stress - 
  Att samhället är stressat är ingen hemlighet, men att som arbetsgivare hjälpa medarbetarna att minska på stressen kan vara ett stort plus. Detta kan göras i form av mikropauser eller meditationer, finns mängder med guider och klipp på youtube eller appar som hjälper till med detta.
 4. Fylla på med vätska -
  Att få i sig vätska är minst om inte viktigare än att röra på sig. Ett tips är att ha lite av drickpauser med sina kollegor eller ha nån typ av påminnelse som går ut till alla samtidigt. Det rekommenderas att man dricker två liter om dagen så det gäller att börja tidigt. För lite vätska kan leda till huvudvärk, svårt att koncentrera sig, minskat korttidsminne samt försvagade muskler.

Frisk personal leder till bättre lönsamhet

Friskvårdsbidrag

En annan populär investering i medarbetarnas hälsa är friskvårdsbidrag. Detta är ett bidrag som företaget ger till sina anställda för att använda på hälsorelaterade aktiviteter. Det kan inkludera allt från gymkort till hälsokost och massagebehandlingar.

Att erbjuda friskvårdsbidrag kan vara en win-win-situation för både företaget och dess anställda. Medarbetare får möjlighet att förbättra sin hälsa och välbefinnande samtidigt som företaget kan minska sjukfrånvaron och öka produktiviteten.

Sammanfattning

Friska medarbetare är en viktig tillgång för alla företag. Hälsa och välbefinnande kan påverka företagens lönsamhet på många olika sätt. Investeringar i företagshälsa och friskvårdsbidrag kan leda till ökad produktivitet, minskad sjukfrånvaro, ett positivt företagsklimat och ökad personalomsättning. Att främja hälsa och välbefinnande för medarbetarna är en investering som kan betala sig i det långa loppet.

Vanliga frågor om hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen

Varför är hälsa och välbefinnande viktigt på arbetsplatsen?

Hälsa och välbefinnande är viktiga på arbetsplatsen eftersom de kan leda till ökad produktivitet, minskad sjukfrånvaro och en positiv arbetsmiljö som gynnar både medarbetare och företaget.

Hur kan företag främja hälsa och välbefinnande bland sina medarbetare?

Företag kan främja hälsa och välbefinnande genom att investera i företagshälsa, erbjuda friskvårdsbidrag och samarbeta med hälsoföretag eller vårdcentraler för att erbjuda medarbetarna olika hälsotjänster.

Vilka fördelar kan företag ha av att erbjuda friskvårdsbidrag till sina medarbetare?

Att erbjuda friskvårdsbidrag kan leda till minskad sjukfrånvaro, ökad produktivitet och ökad personalomsättning. Medarbetarna uppmuntras till en hälsosam livsstil och känner sig omhändertagna av arbetsgivaren.

Vad kan företag göra för att främja hälsa och välbefinnande på en budget?

Företag kan främja hälsa och välbefinnande även på en budget genom att erbjuda friskvårdsbidrag, hälsorådgivning, hälsocheckar och skapa en hälsosam arbetsmiljö som främjar aktivitet och välmående.

Hur kan företag mäta effekten av sina investeringar i hälsa och välbefinnande?

Effekten av investeringar i hälsa och välbefinnande kan mätas genom att jämföra sjukfrånvaro, produktivitet och personalomsättning före och efter implementeringen av hälsoprogrammen. Statistik och medarbetarfeedback kan ge insikter om förbättringar.

Vilka hälsoprogram och tjänster är mest effektiva för att främja hälsa och välbefinnande bland medarbetare?

Det finns många hälsoprogram och tjänster att välja mellan, men de mest effektiva är de som är anpassade efter företagets behov och som involverar medarbetarna aktivt. Hälsosamma matval, fysisk aktivitet, stresshantering och mental hälsa är centrala områden att fokusera på.

Vad kan företag göra för att främja mental hälsa på arbetsplatsen?

Företag kan främja mental hälsa genom att erbjuda stresshanteringsträning, tillhandahålla terapitjänster, skapa en stöttande arbetsmiljö och minska stigma kring att prata om mental hälsa. Arbetsbelastning och krav bör vara rimliga för att undvika onödig stress.

Kan företag tjäna pengar på att investera i företagshälsa?

Ja, företag kan tjäna pengar på att investera i företagshälsa. Genom att förbättra medarbetarnas hälsa och välbefinnande kan företagen öka produktiviteten, minska sjukfrånvaron och därmed även öka lönsamheten.

Vilken roll spelar ledarskapet i att främja hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen?

Ledarskapet spelar en viktig roll i att främja hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen. Ledare bör agera som förebilder genom att själva praktisera hälsosamma vanor och uppmuntra medarbetarna till en balanserad livsstil. Ett stödjande och positivt ledarskap skapar en hälsosam arbetsmiljö.
Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar