Gå vidare till innehåll

Allt du behöver veta om BCAA

Av Ivan Spoljaric 28 Mar 2023 0 kommentarer
Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är en förkortning av Brached Chain Amino Acids, och de är tre essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera själv. 

Dessa essentiella aminosyror, som kroppen inte kan producera själv, har visat sig ha flera fördelar för kroppen, inklusive att öka muskeltillväxt, minska muskelförlust och hjälpa till att minska trötthet och utmattning under träning. Men vad är egentligen BCAA, och hur påverkar de kroppen?

Vad är BCAA till för?

BCAA, som nämnts ovan, är en förkortning av Brached Chain Amino Acids och inkluderar de tre aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror är essentiella, vilket betyder att kroppen inte kan producera dem själv och de måste tas upp via mat eller kosttillskott.

Vad är BCAA bra för?

BCAA har visat sig ha flera fördelar för kroppen, inklusive att öka muskeltillväxt och minskning av muskelförlust. De kan också bidra till att minska trötthet och utmattning under träning samt öka uthålligheten. BCAA kan också bidra till att minska muskelskador efter träning och hjälpa till att återhämta sig snabbare.

Hur påverkar BCAA kroppen?

BCAA påverkar kroppen på flera sätt, särskilt när det gäller muskeltillväxt och återhämtning. Leucin, en av de tre aminosyrorna, är särskilt viktig för att öka muskelproteinsyntesen, vilket kan hjälpa till att bygga muskler. BCAA kan också hjälpa till att minska muskelproteinnedbrytning, vilket kan leda till mindre muskelförlust.

 

Varför dricker man BCAA?

Många människor dricker BCAA som kosttillskott för att öka muskeltillväxt, öka uthålligheten och hjälpa till att minska muskelförlust. BCAA kan också bidra till att minska trötthet och utmattning under träning samt hjälpa till att återhämta sig snabbare efter träning. Vissa personer kan också dricka BCAA för att minska muskelskador efter träning.

När ska man ta BCAA?

Det bästa tillfället att ta BCAA är vanligtvis före eller under träning. Detta kan hjälpa till att öka uthålligheten, minska trötthet och utmattning under träning samt öka muskeltillväxten och minska muskelförlusten. Vissa personer kan också välja att ta BCAA efter träning för att hjälpa till att minska muskelskador och hjälpa till att återhämta sig snabbare.

Vanliga frågor & svar

 1. Kan BCAA hjälpa till att förbättra min uthållighet?
  Ja, BCAA kan hjälpa till att öka uthålligheten och minska trötthet och utmattning under träning. Det kan också hjälpa till att minska muskelskador efter träning och hjälpa till att återhämta sig snabbare.

 2. Vilken är den bästa tiden att ta BCAA?
  Det mest rekommenderade tillfället att ta BCAA är vanligtvis före eller under träning. Det kan också vara fördelaktigt att ta BCAA efter träning för att hjälpa till att minska muskelskador och hjälpa till att återhämta sig snabbare.

 3. Kan BCAA hjälpa till att minska trötthet efter träning?
  Ja den möjligheten finns, BCAA kan hjälpa till att minska trötthet och utmattning efter träning. Detta beror på dess förmåga att minska muskelproteinnedbrytning och hjälpa till att återhämta sig snabbare.

 4. Kan jag få tillräckligt med BCAA från min kost?
  Ja, BCAA finns naturligt i proteinrik mat såsom kött, fisk, fjäderfä, bönor och mejeriprodukter. Men för personer som inte får tillräckligt med BCAA från kosten kan kosttillskott med BCAA vara ett alternativ.

Här kan ni läsa skillnaderna mellan BCAA och EAA.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar