Gå vidare till innehåll

Allt du behöver veta om Kasein

Av Ivan Spoljaric 16 Oct 2023 0 kommentarer
Allt du behöver veta om Kasein

Kasein är ett protein som ofta diskuteras inom fitness- och hälsokretsar, men vad är det egentligen?

I detta inlägg kommer vi att djupdyka in i vad kasein faktiskt är, hur det skiljer sig från andra proteiner som vassle, och varför så många idrottare och hälsoentusiaster svär vid det.

Vad är Kaseinprotein?

Kasein är ett av de två huvudsakliga proteinerna i mjölk, den andra är vassle. Mjölkprotein, som kasein, utgör ungefär 80% av det totala proteininnehållet i ko-mjölk. Många känner till kasein som det protein som används för att göra ost, men det finns också som ett populärt tillskott - kaseinproteinpulver.

Varför skulle någon överväga Kasein tillskott?

Kasein är känt för sin långsamma nedbrytning i kroppen, vilket gör det till ett idealiskt protein att ta innan sänggående. Många tränande individer tar kaseintillskott före nattfastan för att ge sina muskler en konstant källa till aminosyror medan de sover.

Kasein vs vassle: Vad är skillnaden?

Medan både kasein och vassle kommer från mjölk, skiljer de sig åt i hur snabbt de bryts ner i kroppen. Vassle bryts ner snabbt och kan ge en snabb skjuts av aminosyror, vilket gör det perfekt att ta direkt efter ett träningspass. Kasein, å andra sidan, bryts ner långsamt och kan ge en långsam frisättning av aminosyror över en längre tid.

Fördelar med kasein

  1. Långsam Nedbrytning: Perfekt för att ge dina muskler en konstant tillförsel av aminosyror över natten eller under andra perioder av fastan.
  2. Muskeltillväxt: Kasein hjälper till att stödja muskeltillväxt och återhämtning, särskilt när det tas före sänggående.
  3. Mättnad: Kasein kan hjälpa till att öka mättnaden, vilket kan vara användbart för dem som försöker gå ner i vikt eller kontrollera sitt kaloriintag.

Kasein och muskeluppbyggnad

Tack vare dess långsamma nedbrytningshastighet är kasein perfekt för att stödja muskeluppbyggnad under perioder när kroppen inte får något protein, som under natten. För dem som letar efter det bästa kaseintillskottet, rekommenderas det att leta efter produkter som innehåller rent micellärt kasein.

Kaseinkällor i kosten

Kasein är som nämnts tidigare ett mjölkprotein och kan därför hittas i en rad mejeriprodukter. Att förstå var man kan få naturliga källor till kasein är avgörande för de som kanske inte vill förlita sig på tillskott eller vill diversifiera sina proteinintag. Här är några framstående källor till kasein i kosten:

  1. Mjölk: Den mest uppenbara källan. Mjölk innehåller både kasein och vassleprotein, men den större andelen är kasein. En genomsnittlig kopp mjölk har ungefär 8 gram protein, varav majoriteten är kasein.

  2. Ost: Ost är framställt genom att ta bort vätska och vassleprotein från mjölk, vilket lämnar kasein bakom. Hårdare ostar som cheddar har en högre koncentration av kasein jämfört med mjukare ostar.

  3. Yoghurt: Precis som mjölk innehåller yoghurt både kasein och vassle. Grekisk yoghurt, särskilt, är rik på protein och har en anmärkningsvärd mängd kasein.

  4. Kvarg (eller kesella): Kvarg är en tjock, krämig mejeriprodukt som liknar yoghurt, men med en mycket högre proteinhalt. Det är mestadels kaseinprotein, vilket gör det till en utmärkt källa för dem som vill ha en långsam frisättning av aminosyror.

  5. Skyr: Ett isländskt mejeriprodukt som liknar grekisk yoghurt i konsistens men har en något annorlunda smak. Det är också rikt på kaseinprotein.

  6. Kaseinrik mjölk: Vissa företag producerar mjölkprodukter som har en högre koncentration av kaseinprotein jämfört med vanlig mjölk. Detta kan vara ett bra alternativ för dem som vill ha fördelarna med kasein utan att ta tillskott.

Förutom mejeriprodukter kan kasein också hittas i mindre mängder i vissa andra livsmedelsprodukter där mjölk eller mjölkderivat används som ingredienser. Dock är de mest koncentrerade och biotillgängliga källorna fortfarande mejeriprodukter.

Det är viktigt att notera att de som är laktosintoleranta eller har en mjölkallergi bör vara försiktiga med att konsumera mejeriprodukter eller bör leta efter laktosfria alternativ.

Kasein är ett värdefullt protein, inte bara som ett tillskott, utan också som en naturlig del av många mejeriprodukter. Genom att inkludera kaseinkällor i din kost kan du dra nytta av dess långsamma nedbrytningsegenskaper, vilket kan vara särskilt användbart för muskelreparation och tillväxt. 

Vanliga frågor om kasein

Vad är kasein och varifrån kommer det?

Kasein är ett protein som finns i mjölk, främst från kor. Det utgör en betydande del av mjölkens totala proteininnehåll och används också för att tillverka mejeriprodukter som ost och kvarg.

Vilken är skillnaden mellan kasein och vassleprotein?

Kasein och vassleprotein är båda mjölkproteiner, men de har olika egenskaper. Kasein bryts ner långsamt i magen och ger en jämn frisättning av aminosyror, medan vassleprotein absorberas snabbt och ger en snabb tillförsel av aminosyror. Därför används de olika beroende på mål och timing inom träning och kosttillskott.

Vad är fördelarna med att inkludera kasein i kosten?

Att inkludera kasein i kosten kan ha flera fördelar. Kasein är en utmärkt källa till långsamt frisatta aminosyror, vilket kan bidra till att bevara muskelmassa, främja mättnadskänsla och stödja nattfastan.

Kan kasein hjälpa till med muskeluppbyggnad?

Ja, kasein kan bidra till muskeluppbyggnad genom att tillhandahålla aminosyror under en längre tid, särskilt under nattfastan. Det kan hjälpa till att förhindra muskelnedbrytning och främja muskelåterhämtning och tillväxt.

Hur fungerar kasein under nattfastan?

Kasein bryts ner långsamt i magen, vilket resulterar i en gradvis frisättning av aminosyror i blodet. Detta kan vara särskilt fördelaktigt under nattfastan när kroppen behöver en kontinuerlig tillförsel av näringsämnen för att förhindra muskelnedbrytning och främja återhämtning.

Finns det några biverkningar eller risker med att konsumera kasein?

Kasein är vanligtvis säkert att konsumera i normala mängder. Men personer med mjölkallergi eller laktosintolerans bör undvika kaseinprodukter eller välja laktosfria alternativ. Överkonsumtion av kasein kan leda till magbesvär hos vissa individer.

Vilka livsmedel innehåller naturligt kasein?

Naturligt kasein finns huvudsakligen i mejeriprodukter som mjölk, ost och kvarg. Det kan också finnas i vissa mejeribaserade produkter som proteinkosttillskott.

Hur kan jag använda kasein i min kost?

Kasein kan användas som ett tillskott i kosten genom att blanda det med vatten eller mjölk och dricka det som en shake. Det kan också användas i recept för att öka proteinhalten i livsmedel som pannkakor eller smoothies.

Är kasein lämpligt för personer med mjölkallergi eller laktosintolerans?

Kasein är vanligtvis inte lämpligt för personer med mjölkallergi eller laktosintolerans eftersom det kommer från mjölk och kan orsaka oönskade reaktioner hos dessa individer. Det finns dock laktosfria alternativ tillgängliga för dem som är laktosintoleranta.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar