Gå vidare till innehåll

Vad är GABA? - Fakta och fördelar

Av Ivan Spoljaric 19 Mar 2023 0 kommentarer
Vad är GABA? - Fakta och fördelar

GABA är en neurotransmittor som är involverad i regleringen av hjärnaktivitet. Det är känt för sina avslappnande och ångestdämpande effekter och har blivit alltmer populärt som ett naturligt sätt att minska stress och främja sömn. Men vad är GABA egentligen och hur fungerar det? I den här artikeln kommer vi att utforska GABAs fakta och fördelar.

Vad är GABA?

GABA står för gamma-aminosmörsyra och är en av de viktigaste neurotransmittorerna i det centrala nervsystemet. Det fungerar som en hämmande signalsubstans, vilket betyder att det minskar aktiviteten i nervceller och hjälper till att reglera hjärnans excitabilitet. GABA produceras naturligt i hjärnan och kan också hittas i vissa livsmedel och kosttillskott. Medical News Today har gjort en helt artikel om vad GABA är.

Funktioner och roller av GABA i kroppen

GABA har flera viktiga funktioner och roller i kroppen. Som en hämmande signalsubstans minskar GABA aktiviteten i nervceller och hjälper till att reglera hjärnans excitabilitet. Detta kan bidra till att minska ångest och stress, och hjälpa till att reglera sömn och vakenhet. GABA kan också hjälpa till att reglera muskeltonus och kan ha en avslappnande effekt på musklerna. Forskning har också visat att GABA kan ha fördelar för hjärnhälsan och hjälpa till att skydda hjärnceller från skador och degeneration. Studier har också visat att GABA kan ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och skydda hjärnan från skador.

Hämning av hjärnaktivitet

Som en hämmande signalsubstans kan GABA minska hjärnaktiviteten genom att förhindra att nervceller eldar och skickar signaler till varandra. Detta kan bidra till att minska ångest och stress, och hjälpa till att reglera sömn och vakenhet.

Reglering av sömn

GABA kan hjälpa till att reglera sömn och vakenhet genom att öka produktionen av melatonin, ett hormon som är avgörande för en sund sömn-wake-cykel.

Reglering av muskeltonus

GABA hjälper också till att reglera muskeltonus och kan ha en avslappnande effekt på musklerna.

 

Vad händer när GABA-nivåerna är låga?

När nivåerna av GABA är låga kan det leda till en ökad excitabilitet i hjärnan och kan bidra till ångest, sömnstörningar och andra hälsoproblem. Låga nivåer av GABA har också kopplats till vissa neurologiska sjukdomar som epilepsi och Parkinsons sjukdom.

GABA som sömnhjälp

En av de mest kända fördelarna med GABA är dess förmåga att främja sömn. Eftersom GABA hjälper till att minska hjärnaktiviteten och reglera sömn-wake-cykeln kan det bidra till en djupare och mer avkopplande sömn. Många människor som lider av sömnstörningar eller svårigheter att somna har sett fördelar av att ta GABA som ett naturligt sömnhjälpmedel.

GABA som en naturlig ångestdämpare

GABA kan också hjälpa till att minska ångest och stress. När GABA-nivåerna är låga kan hjärnaktiviteten öka och orsaka ångest, oro och rastlöshet. Genom att öka nivåerna av GABA kan man minska aktiviteten i hjärnan och därmed minska ångest och stress.

GABA och hjärnhälsa

Forskning har visat att GABA kan ha fördelar för hjärnhälsan och hjälpa till att skydda hjärnceller från skador och degeneration. Studier har också visat att GABA kan ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och skydda hjärnan från skador.

GABA och träningsprestation

GABA kan också hjälpa till att förbättra träningsprestationen genom att minska muskelspänningar och trötthet. Genom att öka nivåerna av GABA kan man förbättra muskelavslappningen och minska risken för skador och trötthet under träning.

Naturliga källor av GABA

Det finns flera livsmedel som kan hjälpa till att öka nivåerna av GABA i kroppen. Några av de bästa naturliga källorna till GABA inkluderar te, kakao, råa grönsaker, fisk och mejeriprodukter.

Kosttillskott med GABA

Det finns också kosttillskott som innehåller GABA, vilket kan vara ett enkelt sätt att öka nivåerna av GABA i kroppen. Det är dock viktigt att vara försiktig med kosttillskott och rådgöra med en läkare eller annan kvalificerad hälso- och sjukvårdspersonal. I Healthline har skrivit en detaljerad artikel om hur GABA är som tillskott samt om det finns några kända biverkningar.

Hur man använder GABA

GABA kan tas som ett kosttillskott eller konsumeras genom mat. Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna på kosttillskott och endast använda dem under överinseende av en läkare eller annan kvalificerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Potentiella biverkningar av GABA

GABA anses vara säkert för de flesta människor när det tas i normala doser. Men det finns vissa potentiella biverkningar att vara medveten om, inklusive huvudvärk, yrsel, illamående och magbesvär.

Vem bör undvika GABA?

Gravida och ammande kvinnor bör undvika att ta GABA eftersom det inte finns tillräckligt med forskning för att fastställa dess säkerhet i dessa situationer. Personer som tar receptbelagda läkemedel eller lider av vissa sjukdomar bör också rådfråga en läkare innan de tar GABA som ett kosttillskott.

Sammanfattning

GABA är en viktig neurotransmittor som hjälper till att reglera hjärnaktiviteten och kan ha flera fördelar för hälsan. Det kan hjälpa till att främja sömn, minska ångest och stress, förbättra hjärnhälsan och träningsprestationen. Det finns flera naturliga källor av GABA och kosttillskott som kan hjälpa till att öka nivåerna i kroppen. Men det är viktigt att vara försiktig med kosttillskott och endast använda dem under överinseende av en läkare eller annan kvalificerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Vanliga frågor om GABA som kosttillskott

1. Är GABA säkert att ta som ett kosttillskott?

Ja, GABA anses vara säkert för de flesta människor när det tas i normala doser.

2. Kan GABA hjälpa till att minska ångest och stress?

Ja, GABA kan hjälpa till att minska ångest och stress genom att minska hjärnaktiviteten.

3. Kan GABA hjälpa till att förbättra sömnen?

Ja, GABA kan hjälpa till att förbättra sömnen genom att öka produktionen av melatonin.

4. Finns det naturliga källor av GABA?

Ja, det finns flera livsmedel som kan hjälpa till att öka nivåerna av GABA i kroppen, inklusive te, kakao, råa grönsaker, fisk och mejeriprodukter.

5. Vem bör undvika att ta GABA?

Gravida och ammande kvinnor samt personer som tar receptbelagda läkemedel eller lider av vissa sjukdomar bör rådfråga en läkare innan de tar GABA som ett kosttillskott.
Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar