Gå vidare till innehåll

Vad är Whey 80?

Av Ivan Spoljaric 11 May 2023 0 kommentarer
Vad är Whey 80?

Whey 80 är ett populärt kosttillskott som är känt för sin höga proteinhalt och förmåga att hjälpa till med muskeluppbyggnad, återhämtning och viktminskning.

Men vad exakt är Whey 80 och hur fungerar det? I den här artikeln kommer vi att utforska vad Whey 80 är, hur det tillverkas, dess fördelar, biverkningar och hur man bäst använder det för att uppnå sina träningsmål.

Whey-proteinkällor

Whey protein är en av de två huvudtyperna av protein som finns i mjölk, den andra är kaseinprotein. Whey protein kan ytterligare delas in i tre kategorier: whey-koncentrat, whey-isolat och whey-hydrolysat.

Whey-koncentrat

Whey-koncentrat är den vanligaste formen av whey protein och innehåller vanligtvis mellan 70-80% protein. Det innehåller också små mängder fett och laktos, vilket gör det mindre lämpligt för dem som är laktosintoleranta.

Whey-isolat

Whey-isolat är en renare form av whey protein som har genomgått ytterligare filtreringsprocesser för att avlägsna större delen av fettet och laktosen. Det innehåller vanligtvis 90% eller mer protein, vilket gör det till ett mer koncentrerat proteinpulver.

Whey-hydrolysat

Whey-hydrolysat är den mest förädlade formen av whey protein och har genomgått en hydrolyseringsprocess för att bryta ner proteinerna i mindre peptider. Detta gör det lättare för kroppen att smälta och absorbera proteinet. Hydrolysat är dock oftast dyrare än koncentrat och isolat.

 

Hur tillverkas Whey 80?

Filtrering

Whey 80 tillverkas genom att först separera whey proteinet från mjölken. Detta görs genom att mjölken värms upp och koagulerar, vilket resulterar i att kaseinet och whey proteinet separeras. Därefter filtreras vätskan för att avlägsna kaseinet och eventuella fasta ämnen, såsom fett och laktos.

Torkning

Efter filtreringsprocessen torkas den resulterande vätskan för att avdunsta vattnet. Detta resulterar i ett pulverformigt ämne som är rikt på protein – Whey 80.

Vad är skillnaden mellan Whey-80 och Whey-100?

Whey 80:s fördelar

Muskeltillväxt

En av de främsta fördelarna med Whey 80 är dess förmåga att främja muskeltillväxt. Protein är en viktig byggsten för muskler, och whey protein, särskilt Whey 80, innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga muskler.

Återhämtning

Whey 80 kan också hjälpa till med återhämtningen efter träning, eftersom det ger kroppen de nödvändiga aminosyrorna för att reparera och återuppbygga muskelfibrer som har skadats under träningen.

Immunsystemet

Whey 80 innehåller även immunoglobuliner och laktoferrin, vilka är proteiner som bidrar till att stärka immunsystemet och skydda kroppen mot infektioner.

Viktkontroll

Whey 80 kan också vara användbart för viktkontroll, eftersom det har visat sig öka mättnadskänslan och därmed minska hungerkänslor. Detta kan leda till att man äter mindre och därmed uppnår viktminskning.

Hur man använder Whey 80

Dosering

Den rekommenderade dosen av Whey 80 varierar beroende på individens behov och träningsmål. Generellt sett kan man konsumera 20-30 gram Whey 80 per portion, blandat med vatten eller mjölk. För att optimera upptaget av protein, är det bra att inta Whey 80 inom 30 minuter efter träningen.

När man ska ta Whey 80

Whey 80 kan tas vid flera tillfällen under dagen, beroende på ens träningsmål och behov.

Att ta Whey 80 före träningen kan hjälpa till att förse kroppen med nödvändiga aminosyror för att främja muskeluppbyggnad och förhindra muskelnedbrytning under träningen.

Intag av Whey 80 efter träningen kan hjälpa till med återhämtning genom att reparera och återuppbygga muskelfibrer som har skadats under träningen.

Whey 80 kan också tas mellan måltider för att öka proteinintaget och hjälpa till att kontrollera hunger.

 

Slutsats

Whey 80 är ett populärt och effektivt kosttillskott för att främja muskeltillväxt, återhämtning och viktkontroll. Genom att förstå vad Whey 80 är, hur det tillverkas, dess fördelar och hur man använder det korrekt, kan man dra full nytta av detta proteinpulver för att uppnå sina träningsmål.

Vanliga frågor

Är Whey 80 lämpligt för vegetarianer?

Ja, Whey 80 är lämpligt för lakto-ovo-vegetarianer, eftersom det kommer från mjölk. Det är dock inte lämpligt för veganer, eftersom det är ett animaliskt protein.

Kan jag använda Whey 80 om jag är laktosintolerant?

Whey 80 innehåller låga nivåer av laktos, så vissa personer med laktosintolerans kan tolerera det. Om du är mycket känslig för laktos kan du istället överväga att använda ett whey-isolat, som innehåller ännu lägre nivåer av laktos.

Kan jag använda Whey 80 för att gå upp i vikt?

Ja, Whey 80 kan användas som en del av en viktuppgångsplan genom att öka ditt dagliga protein- och kaloriintag. Det kan hjälpa till att främja viktuppgång och muskeltillväxt.

Kan jag ersätta måltider med Whey 80?

Whey 80 kan användas som ett komplement till din kost, men det rekommenderas inte att ersätta hela måltider med det regelbundet. Det är viktigt att konsumera en balanserad kost med en mängd olika näringsämnen för att upprätthålla en god hälsa och välbefinnande.

Läs inlägget om Whey 100 här

Vad är veganskt proteinpulver och hur fungerar det?

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar