Gå vidare till innehåll

Upptäck fördelarna med Zink kosttillskott

Av Ivan Spoljaric 16 Jun 2023 0 kommentarer
Upptäck fördelarna med Zink kosttillskott

Zink är en oumbärlig mikronäringsämne som spelar en avgörande roll i nästan varje aspekt av vår hälsa. Vi kommer att ta upp allt du behöver veta om zink, dess roll i kroppen, fördelarna med zinktillskott och mer.

Vad är zink och vilken roll spelar det i kroppen?

Zink är ett spårämne som är nödvändigt för att alla våra celler ska fungera optimalt. Det är inblandat i en rad kroppsfunktioner och är särskilt viktigt för vårt immunförsvar och för att vår hud, hår och naglar ska vara friska. Zink bidrar också till att skydda våra celler mot oxidativ stress och spelar en roll i processen för celldelning.

Symtom på zinkbrist

Zinkbrist kan leda till en rad olika hälsoproblem, inklusive dåligt immunförsvar, håravfall, hudproblem, nedsatt aptit och försämrad sårläkning. I allvarliga fall kan det även leda till försämrad tillväxt och utveckling. Därför är det viktigt att säkerställa att man får i sig tillräckligt med zink varje dag, antingen genom kosten eller genom att ta ett zinktillskott.

Livsmedel rika på zink

Några av de bästa naturliga källorna till zink inkluderar kött, skaldjur, mejeriprodukter, nötter och fullkornsprodukter. För de som är vegetarianer eller veganer finns zink även i livsmedel som baljväxter, frön, tofu och tempeh. Trots att zink finns i många livsmedel kan det vara svårt att få i sig tillräckligt om man har en restriktiv kost, vilket kan göra zinktillskott till ett bra alternativ.

 

Fördelarna med att ta zinktillskott

Att ta ett zinktillskott kan ha flera fördelar, särskilt för de som inte får i sig tillräckligt med zink genom sin kost. Tillskott av zink kan bidra till att stärka immunförsvaret, förbättra hudens hälsa, motverka håravfall och till och med bidra till att förbättra kvaliteten på sömnen. I en studie rapporterade deltagare som tog zinktillskott en förbättrad sömnkvalitet jämfört med de som inte tog något tillskott.

Hur mycket zink behöver man dagligen?

Enligt Livsmedelsverket rekommenderas en daglig zinkintag på 7 mg för kvinnor och 9 mg för män. Behovet kan dock vara högre för vissa grupper, såsom gravida och ammande kvinnor, äldre personer och de som tränar intensivt.

Kan man få för mycket zink?

Även om zink är viktigt för vår hälsa, kan för mycket zink leda till zinkförgiftning. Detta kan orsaka symtom som illamående, kräkningar, förlust av aptit, magkramper, diarré och huvudvärk. Därför är det viktigt att inte överstiga den rekommenderade dagliga dosen av zink. Om du är osäker på hur mycket zink du ska ta, konsultera alltid en läkare eller en dietist.

Hur påverkar zink immunförsvaret?

Zink är nödvändigt för att vårt immunförsvar ska fungera korrekt. Det hjälper till att bekämpa infektioner och kan till och med bidra till att förkorta varaktigheten av förkylningar. Enligt en studie kan intag av zinktillskott inom 24 timmar från förkylningssymtomens början förkorta sjukdomens varaktighet.

Zink och hudhälsa

Zink kan hjälpa till att hantera hudproblem som akne och eksem tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper. Det bidrar också till att hålla huden frisk genom att stödja normal celldelning och skydda huden från oxidativ skada.

 

Biverkningar av zinktillskott

De flesta människor tolererar zinktillskott väl, men biverkningar kan uppstå, särskilt vid höga doser. Dessa kan inkludera magbesvär, metallisk smak i munnen, huvudvärk och trötthet. Om du upplever några biverkningar av ditt zinktillskott, bör du kontakta en hälso- och sjukvårdspersonal.

Sammanfattningsvis är zink ett viktigt näringsämne som kan bidra till att stödja allt från immunhälsa till hudhälsa. Om du tror att du kan dra nytta av att ta ett zinktillskott, överväg att kolla in de olika alternativen på ANCI sport och hitta det som passar bäst för dina behov.

För mer information om kosttillskott, träning och hälsa, besök våra bloggar: Kosttillskottsbloggen, Träningsbloggen och Hälsobloggen.

Vanliga frågor om zink

Kan zink hjälpa till med fertilitet?

Ja, zink spelar en viktig roll i reproduktionshälsa för både män och kvinnor. För män kan zink bidra till att förbättra spermiekvaliteten, medan det hos kvinnor kan stödja ägglossning och fosterutveckling.

Är zink bra för ögonhälsa?

Zink är viktigt för ögonhälsa eftersom det hjälper till med transporten av vitamin A från levern till näthinnan. Detta stödjer produktionen av melanin, ett pigment som skyddar ögat.

Hur påverkar zink smak- och luktsinnet?

Zink spelar en avgörande roll för våra smak- och luktsinnen. Zinkbrist kan leda till en minskning av dessa sinnen, vilket kan leda till en minskad aptit.

Kan jag ta zink och järn samtidigt?

Det är bäst att ta zink och järn vid olika tidpunkter eftersom de kan störa varandras absorption om de tas samtidigt.

Kan zink hjälpa med stress och ångest?

Vissa studier har föreslagit att zink kan ha en lugnande effekt och potentiellt hjälpa till att minska stress och ångest. Mer forskning krävs dock för att bekräfta dessa effekter.

Källor:

  1. Livsmedelsverket. Zink.
  2. Mayo Clinic. Zinc

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar