Gå vidare till innehåll

Vad är aminosyror?

Av Ivan Spoljaric 05 Dec 2022 0 kommentarer
Vad är aminosyror?

Vad är egentligen aminosyror och vilken funktion har den till vår kropp? Dags att klargöra vad för kosttillskott aminosyror faktiskt är.

På senare tid så har aminosyror både blivit allt vanligare och något som syns till alltmera bland kosttillskotten men frågan många fortfarande ställer sig är vad för funktioner aminosyror faktiskt har och vad det är för något i grund och botten.

Innehåll

Aminosyror är egentligen molekyler som proteinet består utav, protein är som vi vet viktigt för kroppen och är en del av kroppens vävnadsceller så protein kan vi ej vara utan.

Proteinet har lite olika uppgifter i vår kropp, att det skiljer sig som det gör är just tack vare att det finns olika kombinationer av aminosyror och ibland kan det vara svårt att få i sig just rätt syra i rätt mängd, därav att kosttillskott av mer specifika aminosyror finns idag.

Eftersom det finns såpass många olika aminosyror så vet vi fortfarande ganska lite om hur på mest optimala sättet ska få i oss rätt syror för olika ändamål, en vetenskap som fortfarande jobbar med detta och som med små steg visar mer och mer framgång med bra resultat. 

Men det vi vet är att redan idag finns det olika aminosyror man kan få i sig för en mer optimal träning och optimalt resultat. 

Ni kan se vårt utbud av aminosyror här.

Essentiella aminosyror

Av dom 20 aminosyror som vi känner till så är nio stycken av dessa essentiella, alltså livsnödvändiga för våra kroppar. Dessa måste vi få i oss genom vanlig kost eller kosttillskott.

Nio Essentiella aminosyror är:

 • Fenylalanin
 • Histidin
 • Isoleucin
 • Leucin
 • Lysin
 • Metionin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin

Fenylalanin

Fenylalanin är en ombildning av aminosyran tyrosin som bland annat produceras flera viktiga signalsubstanser i våra kroppar. Några av dom som många känner till är adrenalin och dopamin. Fenylalanin har på senare tid blivit en populärt kosttillskott för att öka sin prestation.

Histidin

Våra kroppar behöver histidin för att kunna producera histamin som är ett ämne i kroppen känt inom träning för att bland annat avlägsna tungmetaller men framförallt reparera vävnad och produktion av magsaft, bra för en snabbare återhämtning.

Isoleucin

Isoleucin är mest känt och vanligast vid muskelbyggande/muskeltillväxt. Detta är den aminosyran som är riktad direkt till dom som tränar hårt och tungt. Isoleucin hjälper till med en bättre och snabbare återhämtning samt att blodsockret regleras och att kroppen bildar hemoglobin som är ett protein i våra röda blodkroppar.

Leucin

Detta är en aminasyra som vissa forskare säger är den viktigaste om man vill ha en muskeltillväxt detta genom att den har en direkt påverkan på ökad proteinsyntesen. I våra celler tillverkas det proteiner och enligt flera studier behövs det mer för att få en muskeltillväxt och det är här Leucin kommer in i bilden. 

Vad är aminosyror?

Lysin

Lysin är den aminosyran som har flera funktioner i kroppen, bland annat så hjälper den till med bentillväxt genom att ta upp kalcium bättre. Detta i sin tur leder till ett starkare skelett och kroppen kan framställa mer kollagen. Kollagen är ett ämne som bland annat gör vävnaden i kroppen mer elastisk.

Metionin

Metionin har en koppling till kroppens svavel samt andra ämnen som bidrar till en bra matsmältning och tillväxt. Tränar man hårt och tungt behöver kroppen växa nya blodkärl samt hålla blodkärlen i schakt.

Treonin

Detta är aminosyran som är viktigast för vårt centrala nervsystem därav att detta blir en livsviktig aminosyra. Treonin hjälper levern att omsätta fett och hjälper till med en stabilisering av kroppens blodsocker.

Tryptofan

Tryptofan är aminosyran som är mer kopplat till vårt psyke och är något som kan hjälpa till att hålla borta bland annat depression och i sin tur hjälpa till med träning. Detta är dock en aminosyra som inte får klassas som kosttillskott utan klassas istället som läkemedel. Kroppen gör så att tryptofan omvandlas till serotonin, en substans som är den viktigaste för kroppens signalsubstans.

Valin

Valin har blivit en populär aminosyra för återhämtningen men även för musklernas tillväxt i form av hälsa och klara av tunga lyft utan att skapa skadar inombords. Detta är nog den vanligaste aminosyran när man tränar tungt och vill satsa på muskeltillväxt. 

Vad är aminosyror?

Icke-essentiella aminosyror

Men dom andra 11 aminosyrorna som räknas som icke-essentiella vilket betyder att våra kroppar i många fall kan producera tillräckligt av dessa syror för att fungera.

 • Alanin
 • Arginin
 • Asparagin
 • Cystein
 • Glutamin
 • Glycin
 • Ornitin
 • Prolin
 • Serin
 • Tourin
 • Tyrosin

Men för kroppen att kunna producera dessa icke-essentiella aminosyror så gäller det att kroppen får i sig dom essentiella och detta görs bäst av rätt kost, men vill man uppnå mer optimala resultat av sin träning så finns det många fördelar att få i sig mer av dom icke-essentiella aminosyrorna.

Vanliga frågor om Aminosyror

Vad är aminosyror och vilken roll spelar de i kroppen?

Aminosyror är de grundläggande byggstenarna för proteiner i kroppen. De spelar en avgörande roll i cellernas struktur, funktion och ämnesomsättning. Aminosyror används också för att producera hormoner, enzymer och neurotransmittorer som påverkar kroppens olika processer.

Hur många olika aminosyror finns det, och vilka är de essentiella aminosyrorna?

Det finns totalt 20 olika aminosyror som används av kroppen för att bilda proteiner. Av dessa är nio aminosyror kända som essentiella aminosyror, vilket innebär att de måste erhållas genom kosten eftersom kroppen inte kan producera dem själv. De essentiella aminosyrorna inkluderar bland annat lysin, leucin, valin, metionin och tryptofan.

Varför är protein viktigt, och hur är det relaterat till aminosyror?

Protein är viktigt eftersom det är kroppens huvudsakliga byggmaterial och används för att reparera och bygga vävnader, inklusive muskler, hud och organ. Proteiner är sammansatta av aminosyror, så aminosyror är de grundläggande komponenterna i proteiner.

När du konsumerar proteinrik mat bryts proteinet ned i kroppen till aminosyror, som sedan används för att bygga och underhålla olika kroppsstrukturer och funktioner.

Vilka är de naturliga källorna för aminosyror i kosten?

Naturliga källor till aminosyror inkluderar matvaror som kött, fisk, fjäderfä, ägg, mejeriprodukter, baljväxter, nötter och frön. Dessa livsmedel innehåller olika aminosyror i varierande mängder och kan hjälpa till att tillgodose dina aminosyrabehov genom kosten.

Vad är skillnaden mellan essentiella och icke-essentiella aminosyror?

Essentiella aminosyror är de aminosyror som kroppen inte kan producera själv och därför måste erhållas genom kosten. Icke-essentiella aminosyror är de aminosyror som kroppen kan producera själv, så de behöver inte nödvändigtvis intas genom kosten. Båda typerna är viktiga för kroppens funktion, och de samverkar för att bygga och underhålla vävnader och proteiner.

Hur påverkar aminosyror muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning?

Aminosyror, särskilt grenade aminosyror (BCAA), spelar en viktig roll i muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning. De fungerar som byggstenar för att reparera och bygga nya muskelfibrer och kan hjälpa till att minska muskelnedbrytning under intensiv träning. Aminosyror kan också stödja återhämtning genom att minska träningsrelaterad trötthet och muskelskador.

Vilka är de vanligaste biverkningarna eller riskerna med aminosyra-tillskott?

Aminosyra-tillskott är vanligtvis säkra när de tas enligt rekommendationer. Vissa personer kan uppleva milda biverkningar som magbesvär eller illamående. Det är viktigt att undvika överdosering och att konsultera en läkare om du har befintliga medicinska tillstånd eller tar andra läkemedel, eftersom aminosyror kan interagera med vissa mediciner.

Hur kan aminosyror påverka viktminskning och ämnesomsättningen?

Aminosyror kan stödja viktminskning genom att öka muskelmassan, vilket i sin tur kan öka ämnesomsättningen. Vissa aminosyror kan också påverka aptitreglering och fettomsättning. Men det är viktigt att komplettera med aminosyror som en del av en balanserad kost och regelbunden träning för att se märkbara resultat.

Vilka är de specifika fördelarna med olika aminosyror, som L-Glutamin, L-Arginin eller L-Tyrosin?

Olika aminosyror har olika fördelar och användningsområden. Till exempel kan L-Glutamin stödja tarmhälsa och immunfunktion, medan L-Arginin kan förbättra blodflödet och fysisk prestation. L-Tyrosin kan påverka mental skärpa och koncentration. De specifika fördelarna varierar beroende på aminosyran och individuella behov.

Vilka är de rekommenderade doseringarna för aminosyra-tillskott och när är det lämpligt att använda dem?

De rekommenderade doseringarna för aminosyra-tillskott kan variera beroende på aminosyran och individuella behov. Det är bäst att följa tillverkarens anvisningar och konsultera en läkare eller en kvalificerad hälsoexpert för att fastställa rätt dos för dina specifika mål och hälsotillstånd. Aminosyra-tillskott kan vara lämpliga vid näringsbrist eller för att stödja träning och hälsa.

Vi har ett stort utbud av aminosyror.

Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar