Gå vidare till innehåll

Racketguide inför köp

Av Ivan Spoljaric 10 Jan 2022 0 kommentarer
Racketguide inför köp

INTRO
Har ni kommit så långt att det är dags att köpa sig ett nytt rack?
Eller äger ni redan ett rack men känner att det inte riktigt passar er? 

Om ni inte orkar läsa hela inlägget men som vi ändå rekommenderar att ni gör för att få en bättre förståelse över vilka racket som finns, så har vi en hitta rätt racket quiz som vi rekommenderar er att titta på.

Då ska vi försöka redogöra vad man ska tänka på när det gäller val av padelrack då det kan kännas komplicerat och mycket att tänka på, men egentligen är det lättare än ni tror. Det viktiga i slutändan är att man testar sig fram då alla rack är olika och alla har olika spelstil. 

FORM
När det gäller padelrack så finns det tre olika former på racken, då är det huvudformen på racket man pratar om. Dom tre vanligaste som finns är:

  • Rund
  • Dropp (hybrid)
  • Diamant
Rund
Detta är det racket som rekommenderas för nybörjare eller motionärer inom padel. Detta är ett rack som har en balans i mitten eller närmare handtaget vilket gör att man får en bättre kontroll på bollen men tyvärr inte samma kraft. Sweetspoten (bästa träffytan) är också större på dessa typ av rack vilket gör att man inte får ”felträffar” på samma sätt.

 

Dropp
Precis som namnet avslöjar så är detta rack droppformat, detta är mer en kombination mellan diamant och rund, därav att den även kallas för hybrid. Sweetspoten på dropp brukar oftast vara lite smalare vilket även ger mer kraft i slagen när behovet finns. Gillar man att variera sitt spel mellan defensivt och offensivt så är droppformat rack ett bra val.

 

Diamant
Detta brukar även kallas racket för proffsen, här har vi en sweetspot som ligger väldigt högt upp vilket även gör att man kan få rejäl kraft i sitt spel. Men här gäller det även att spela lite mer aggressivt stå nära nät i många fall. Diamantformat rack rekommenderas för dom lite mer erfarna.

 

VIKT
Vikten på padelrack kan variera, men med dagens rack brukar vikten ligga på mellan 340 och 390 gram.

Just vikten på racket kan spela stor roll för många, ett lättare rack brukar man räkna runt 350 gram.

Racketar för damer kan också i vissa fall vara lite lättare och då mellan 330 – 360 gram.
Racketar för junior/barn är ännu lättare och nere på 330-340 gram.

Med ett lättare rack kan man manövrera bättre vilket gör att man får en bättre kontroll, men istället tappar man kraften där. Har man tidigare haft problem med axlar, armbågar eller dylikt rekommenderas ett lättare rack för att minska på belastningen.

KÄRNA
Kärnan på ett padelrack brukar oftast vara tillverkat i skum- eller gummiliknande material. Detta för att få en mjukvar kärna och på så sätt ge mer fart och kraft i bollen.

Dom vanligaste materialen som används idag på rackets kärna är EVA (Eten-vinylacetatgummi) som är ett material som tål stötar samtidigt är elastiskt nog för olika egenskaper och hållbarhet.

Det kan dock variera på EVA från olika tillverkare då det idag inte finns någon standard för detta och dom olika tillverkarna kan blanda lite hur dom vill egentligen. Så det är svårt att jämföra just kärnan på olika rack från olika tillverkare, här handlar allt om smaksak och man får testa sig fram.

RAMEN
Ramen runt ett padelrack är minst lika viktigt, idag är dessa oftast gjorda av kolfiber då detta är ett lätt material samt extra hållbart på många sätt. Den tål till en viss mål slag mot vägg och golv men inget som rekommenderas så även kolfiber kan brista med tiden.

Därför rekommenderar vi att man alltid köper till ett ramskydd om det inte följer med racket, detta skyddet gör att rackets livslängd blir betydligt längre och skulle ni råka eller slå mot vägg eller golv så är chansen större att racket klarar sig utan skador.

TRÄFFYTAN
Många blir snabbt förvirrade då det finns en rad olika material som padelrack erbjuder. Dom vanligaste materialen som man jobbar med när det gäller padelrack är Kolfiber eller glasfiber. Vissa modeller har till och med materialet grafen vilket är ett nytt men väldigt tåligt material.

Men även kolfiber kan variera, det finns olika modeller för kolfiber såsom 3K, 12K, 18K osv. Tar 3K Carbon som exempel betyder ”3K” att det är 3000 ”koltrådar” per kvadratcentimeter, desto fler koltrådar desto tåligare men även dyrare i många fall. Men ju fler trådar gör även att racket kan kännas mer stumt vilket kan ge mer kraft men samtidigt mer påfrestningar mot kroppen, finns inte mycket som dämpar slagen med så mycket kolfiber.

Sist men inte minst så kan även träffytan antingen vara slät eller ruggad, detta är något som tillverkare säger kan påverka hur mycket skruv man får på bollen, men det finns inga bevis för detta utan det är mer en smaksak vad man föredrar och kanske känns det helt enkelt bättre med en ruggad om man jobbar med mycket skruv.

FÖR NYBÖRJARE

Är man kort och gott nybörjare, man har bara spelat några timmar padel och vill införskaffa sig sitt egna rack så finns det tre punkter att tänka på.

  1. Satsa på rundformat rack då sweetspoten är stor samt att balansen är mycket vänligare mot nybörjare.
  2. Vikten, om ni har skador eller nån typ av påfrestningar sedan tidigare hitta ett lättar rak, oftast under 360 gram.
  3. Första racket kanske inte blir rätt i alla fall, testa er fram tills dess att ni hittar ert rack. Köp därför inte dom dyraste racken direkt, dyrast är inte alltid bäst för en nybörjare.
Föregående
Nästa

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

Tack för att du prenumererar

Din e-mail har blivit registrerad!

Köp nu

Redigera
this is just a warning
Logga in
Din varukorg
0 artiklar